Réthelyi: a menóra fényei a szabadságot jelképezik

Írta:   - Rovat: Hírek - lapszemle

Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter szerint a hanuka ünnepén meggyújtott gyertyák, a menóra fényei a szabadságot jelképezik, és mindenkinek reményt és erőt adhatnak.

 
Forrás: MTI

 

 

A miniszter erről kedden, a hanuka nyolcadik napján Budapesten, a Nyugati téren beszélt, ahol meggyújtották a nyolc plusz egyágú gyertyatartó utolsó lángját is. Réthelyi Miklós az egybegyűlt ünneplők előtt azt mondta, azért fohászkodik, hogy a két évtizede visszaszerzett közös szabadságunk tartós legyen, és hogy “nemzetünk meneküljön meg a mostanában újra sokasodó bajoktól”. Mint fogalmazott, a fény erőt és reményt adhat, és arra emlékeztet, hogy “az egyszer megtörtént csoda megismétlődhet”.

Eleni Tsakopoulos Kounalakis, az Amerikai Egyesült Államok nagykövete Barack Obama elnök szavait idézve azt hangoztatta: a hanuka története az igazság győzelmét hirdeti az erő felett, és a hit győzelmét a kétségek felett. Mint mondta, ez az örök érvényű történet adott reményt a zsidók számára az elmúlt kétezer év küzdelmei során, ma pedig arra emlékeztet, hogy a csodák sokféle alakban és formában jelennek meg.

Szőcs Géza kulturális államtitkár azt hangoztatta: a zsidóságban megvolt az a zseniális képesség, hogy emlékezzenek mindarra, ami velük történt. Az államtitkár szerint ha röviden kellene megfogalmazni, mit jelent a kultúra, akkor a válasz az “emlékezés” lenne; emlékezés a legfontosabbakra, “amelyek velünk és őseinkkel történtek”.

Kiss Norbert, a Köztársasági Elnöki Hivatal Társadalmi Kapcsolatok Hivatalának vezetője a színpad előtt álló gyerekekre utalva azt mondta, ők azok, akik hordozzák egész Magyarország értékét, “a fény értékét”. Úgy fogalmazott, “ha fény van, van növekedés”, hiába fordult meg ma a világ, és mondják azt, “ha van pénz, van növekedés”.

Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség vezető rabbija felidézte a hanuka ünnep történetét, és arról beszélt, hogy a menóra mécseseiben lévő olívaolajat az olívabogyó összemorzsolásával nyerik. Mint mondta, ez a legjobb bizonyíték arra, hogy gyakran az összemorzsolásból, a nehéz helyzetekből lehet a legtöbb értéket kihozni.
 

[popup][/popup]