Egy montreáli önkormányzat többé nem állít menórát és jászolt

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A Town of Mount Royal (TMR) – a Montreál szigetén lévő kétnyelvű
önkormányzat – úgy döntött, hogy többé nem állít menórát és jászolt a
város közterein, miután egy helyi muszlim csoport arra kérte a
városvezetést, hogy a zsidó-keresztény szimbólumok mellé tegyenek
muzulmán vallási jelképeket is

 

 

forrás:kanadaihirlap.hu / Christopher Adam

 

. Philippe Roy, TMR polgármestere elmondta, hogy a Városháza előtt lévő menórát és jászolt egy helyi zsingógának, illetve egy templomnak adományozták. A közgyűlés októberben döntött arról, hogy beszünteti azt a hagyományt, mely szerint hanukka és karácsony előtt menórát és jászolt helyeznek el a városháza előtti térre.

John Miller, a polgármestert támogató Action Mont-Royal párt egyik önkormányzati képviselője szerint 1991 óta állít jászolt TMR városháza, menóra pedig 1996-ban került először a városháza épülete elé. Miller szerint a jászol a Vera Danyluk, TMR néhai polgármesterének volt az ötlete, aki a Lady of the Annunciation római katolikus egyházközség aktív tagja volt. A menórát pedig Harry Schwartz – TMR egykori, izraelita polgármestere – javasolta.

Roy polgármester tisztába van azzal, hogy egyesek bizonyára nehezményezik a zsidó és keresztény vallásos szimbólumok eltávolítását, ugyanakkor a polgámester már meghívást kapott egy helyi templomba, ahol ünnepélyesen felállítja a város által adományozott jászolt. Roy a Montreal Gazette riporterének elmondta: reméli, hogy az egykori önkormányzati menóra első gyertyájának meggyújtására is őt kéri fel a helyi zsidó közösség.

Kanadában rendszerint felbukkan a vallásos szimbólumok köztereken való felállításának kérdése a keresztény és zsidó ünnepek előtt. Éppen pár hete a kanadai szövetségi kormány egyik minisztériuma – a Service Canada –  betiltotta a montreáli Guy Favreaux központ előtt elhelyezett Karácsonyfákat és égőket, illetve a köztisztviselők iróasztalaikon elhelyezett vallásos szimbólumokat. De a hivatal kénytelen volt változtatni álláspontján, miután általános felháborodás tört ki a parlamenti padsorokból.

Samer Majzoub, a Kanadai Muszlim Fórum képviselője rémesnek nevezte a zsidó-keresztény szimbólumok eltávolítását, mondván, hogy éppen ez ellenkező volt a céljuk: azaz, valamennyi szimbólum egymás melletti elhelyezése.
 

[popup][/popup]