Izrael fellép a szélsőséges zsidó telepesek ellen

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Az izraeli kormány kemény fellépést helyezett kilátásba az erőszakos
cselekményeket elkövető zsidó telepesekkel szemben. A hatóságok végre
felismerték, hogy jobboldali radikális telepesek gaztetteinek éveken át
tartó bagatellizálása hiba volt – mutatott rá a Neue Zürcher Zeitung.

 

 

forrás:galamus.hu

 

A megszállt palesztin területeken létesített zsidó telepek fiatal, nacionalista lakói rendre mecsetek és palesztin tulajdonban lévő épületek megrongálásával reagálnak egy-egy illegális telepnyúlvány kiürítésére. Így történt ez csütörtökre virradó éjszaka is a ciszjordániai Rámalláh közelében lévő Burkában, amikor ismeretlenek héber feliratot fújtak egy mecset falára, majd felgyújtották az épületet. Az viszont új fejlemény, hogy az izraeli hadsereg tagjai ellen is erőszakra vetemednek szélsőséges telepesek. Ez volt az az “utolsó csepp a pohárban”, amely fellépésre késztette a kormányt.

A jövőben keményebb hatósági fellépésre számíthatnak a zömmel kiskorú randalírozók. Elzárással, Ciszjordánia területéről való kitiltással, valamint katonai bíróság elé állítással akarja a kormány elérni, hogy a törvény teljes szigora érvényesüljön a garázdálkodó nacionalistákkal szemben. Benjámin Netanjahu miniszterelnök mindazonáltal nem volt hajlandó terroristáknak nevezni e szélsőségeseket. Inkább azokhoz az “aktivistákhoz” hasonlította őket, akik hetente tüntetnek Ciszjordániában palesztin földek kisajátítása és a határon emelt betonfal ellen.

Benjámin Ben-Eliézer ellenzéki képviselő, korábbi védelmi miniszter azt is követelte, hogy ha valaki veszélyezteti egy katona életét, akkor az utóbbinak legyen joga éles tölténnyel visszalőni. Ezt az indítványt azonban nacionalista képviselők uszításnak minősítették. A hatóságok új hozzáállásának első bizonyítékát szerdán tapasztalhatta a lakosság, amikor szélsőséges fiatalok rasszista jelszavakkal mázoltak tele egy elhagyott mecsetet Jeruzsálemben, majd felgyújtották azt.

Az előző hónapok hasonló akcióival ellentétben a rendőrség ezúttal még aznap őrizetbe vett több gyanúsítottat. Csütörtökre virradó éjjel pedig Micpe Jichár telepen a hadsereg lerombolt két, hatósági engedély nélkül felhúzott építményt. Az akcióban a biztonsági erők több száz embere vett részt. A műveletet akadályozni próbáló telepeseket a katonák távol tartották a helyszíntől.

Megfigyelőkre mindazonáltal nem tett mély benyomást a kormány demonstratív eltökéltsége a randalírozók megfékezésére – írta a svájci újság jeruzsálemi tudósítója. – Mint rámutatnak, a most elhatározott intézkedésekben nincs semmi új. Az izraeli hadseregnek, amely Ciszjordániában is hivatott fenntartani a rendet és a nyugalmat, mindig is megvoltak a most hangsúlyozott jogosítványai. A problémát az jelenti, hogy a biztonsági erők nem nagyon igyekeztek élni hatáskörükkel, ha történetesen izraeliek sértették meg a törvényt. Gaztetteiket éveken át szépítgették és szőnyeg alá söpörték, miáltal Ciszjordánia egyfajta “törvényen kívüli térséggé” vált jobboldali radikálisok számára. Ha pedig egy-két randalírozót mégis őrizetbe vettek, úgy elnéző bírák hamar szabadlábra helyezték őket.

Az illetékesek csak most ébredtek föl Csipkerózsika-álmukból, hogy elnéző magatartásuk következményei már a hadsereg tagjain csattannak. Joszi Szárid korábbi oktatási miniszter csütörtökön egy kommentárjában szemrehányó hangon írta: a jelek már régóta ott voltak a falon, ám a kormány illetékesei féltek a telepesektől és azok rabbijaitól.
 

[popup][/popup]