Csurka felmentését kéri Tarlós

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Tarlós István főpolgármester arra kéri Dörner Györgyöt, az Új Színház
általa kijelölt új igazgatóját, hogy ne alkalmazza Csurka Istvánt a
színházban, mert “lapjában az európai politikai kultúrával” megy szembe.
Tarlósnál a Magyar Fórumban megjelent Csurka-cikkel telt be a pohár,
Csurkát a főpolgármester kérésére Dörner György kell, hogy kirúgja. 

 

 

forrás:origo.hu

 

“Sajnálattal vettem tudomásul, hogy Csurka István úr többszöri kérésem és ezt követő nyilvános felhívásom ellenére is újólag az európai politikai kultúrával összeegyeztethetetlen módon nyilatkozik meg lapjában. Ezért – bár azt nem ellenzem, hogy Csurka István sikeres drámáit műsorára tűzze – de felkérem Dörner György urat, az Új Színház kijelölt igazgatóját, hogy Csurka István urat színházában ne alkalmazza” – olvasható Tarlós István szerdai közleményében.

Tarlósnak, mint fenntartónak jogában elbocsájtania Csurka Istvánt, “de ez nem az ő dolga, ezért is szólította föl az általa megbízott leendő színházigazgatót” – válaszolta az [origo] kérdésére Szűcs Somlyó Mária, a Főpolgármesteri Hivatal kommunikációs igazgatója. Kérdésünkre hozzátette, Dörner megteheti, hogy nem engedelmeskedik a főpolgármester felszólításának, de ez esetben vállalnia kell döntésének következményeit. Mint mondta, azért nem Tarlós maga rúgta ki Csurkát, mert bármely színház vagy más kulturális intézmény hierarchiájában az igazgatónak kell megtennie az efféle változtatásokat.

A Magyar Fórumban megjelent cikkel telt be a pohár

Mint Szűcs Somlyó elmondta, a főpolgármesternél Csurka december 8-án, a Magyar Fórumban megjelent cikkével telt be a pohár. (Bár a sajtófőnök nem emlékezett a cikk pontos címére, vélhetően a Történelemhamisítás – Fegyelmink című cikkről van szó, amit itt lehet elolvasni.)

Tarlós István október végén már figyelmeztette Csurka Istvánt a Magyar Fórumban megjelent cikke miatt. Tarlós akkor felhívta Csurka figyelmét, hogy tartózkodjon a félreérthető, illetve a politikai kultúrával nem összeegyeztethető nyilatkozatoktól. Akkor a főpolgármesteri hivatal Csurka Istvánnak a Magyar Fórumban az Ascher Café címmel megjelent írására utalt. Tarlós István úgy fogalmazott, ilyen jellegű nyilatkozataival Csurka István “veszélyezteti az Új Színház elképzelt, megvalósítandó programját és Dörner György igazgatói kinevezését.

[popup][/popup]