A hitközség kínos ügyei

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A rendőrség ismeretlen tettes ellen nyomozott a BZSH Kozma utcai
központi temetője és kegyeleti osztálya, a Chevra Kadisa (szentegylet)
temetkezési ügyeivel kapcsolatban. Hírek szerint sikkasztásra és kettős
könyvelésre utaló dokumentumok kerültek elő.

 

 

forrás:nol.hu

 

A Mazsihisz volt elnökének levele:

Forró hangulatú közgyűlés elé néz a Budapesti Zsidó Hitközség. Legalábbis erre utal az a levél, amit Heisler András, a Mazsihisz volt elnöke írt a küldötteknek, s amelyben javasolja, hogy az ülésen a kényes kérdéseket is vegyék napirendre. Az Index november végén számolt be arról, hogy a BZSH könyvelésében nem szereplő, számla nélküli sírhelyvásárlások történtek, a nyilvántartásból hiányzó temetésekre derült fény.

A rendőrség ismeretlen tettes ellen nyomozott a BZSH Kozma utcai központi temetője és kegyeleti osztálya, a Chevra Kadisa (szentegylet) temetkezési ügyeivel kapcsolatban. Hírek szerint sikkasztásra és kettős könyvelésre utaló dokumentumok kerültek elő. A Mazsihisz szerint „egy arra nem jogosult személy a BZSH-t illető pénzösszeget vett át, és arról olyan nyugtát állított ki, amelyen nem a hivatalos pecsét szerepelt. Az átvett összeget ekkor nem fizették be a főpénztárba”. Később a temető vezetője a hiányzó összeget befizette a főpénztárba, munkaviszonyát pedig megszüntették.

A BZSH szerdai közgyűlésének eredetileg tervezett napirendjén azonban nem szerepel a téma. Heisler András a lapunk birtokában lévő levelében indítványozza, hogy az ügyet – és több más, a zsidó közéletet foglalkoztató kérdést – tárgyalják meg az ülésen .Heisler hangsúlyozza, hogy levelét nem a provokáció vagy a puccs szándékával írta, és nem is a nyilvánosságnak szánta: szeretné olyan mederbe terelni a BZSH működését, amely a budapesti zsidóság jövőjét szolgálja.

 

[popup][/popup]