Dan Reisinger magyar születésű izraeli képzőművész tárlata

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Dan Reisinger világhírű magyar születésű izraeli grafikusművész
életművéből ad válogatást Post(ers) címmel az a kiállítás, amely hétfőn
nyílik a Magyar Zsidó Múzeumban a művész jelenlétében.

 

forrás:kultura.hu

 

(MTI) – Az izraeli plakátművészet “atyját” Londontól Pekingig elismerik. A mostani budapesti tárlaton 106 plakátját, logóterveit, köztük az El Al légitársaság tizenhárom darabból álló sorozatát, harminc képzőművészeti munkáját, grafikai sorozatát, valamint egy nagyméretű, 2,5 méterszer 4 méteres képét láthatják egy hónapon át az érdeklődők – mondta Rusznák Rita, a kiállítás kurátora.
   
A művész munkásságának keresztmetszetét adó kiállítást három részre osztotta a kurátor: az elsőben szocio- és politikai plakátok vannak, köztük a hirosimai atomkatasztrófát, valamint a csernobili és a fukusimai atomerőműben bekövetkezett balesetet megörökítő lapok. Reisingert a fukusimai események után a japánok kérték fel a plakát elkészítésére.
   
További témái között szerepel az izraeli-palesztin konfliktus, az áhított közel-keleti béke, amelyet a poszteren a shalom szó szimbolizál, valamint sportesemények. A Maccabi egyesület játékaira, illetve izraeli állami ünnepekre, köztük a Jom Hacmautra (függetlenség napja) vagy Jeruzsálem napjára szintén tervezett plakátokat.
   
A második teremben Dan Reisinger munkái a kezdetekről beszélnek, amikor még kézzel festette a plakátokat. Több nagy állami szervezet, köztük a légitársaság arculattervét készítette el, az El Al koppenhágai járatának poszterén például az l betű helyén a sellőlány tekeredik, az amszterdami plakáton ugyanebből tulipán lett. Kinetikus plakátokat alkotott a különböző zenei fesztiválokra és sok posztert készített az izraeli nemzeti színház, a Habima, valamint izraeli filmek bemutatójára is.
   
A Reisinger-kiállítás harmadik részében a sok színnel alkotó képzőművész mutatkozik be. Itt lesz látható az a 2,5 méterszer 4 méteres képe, amelyet a kurátor a színek fordulatának nevezett. Bekerültek ebbe az anyagba a művész 1942-ből származó gyerekkori rajzai, amelyekben már megmutatkoznak a későbbi, érett alkotó szimbólumai. Megismerhetik a látogatók a New York-i Modern Művészetek Múzeuma számára készített 1×1 méter nagyságú naptársorozatát is.
   
Dan Reisinger 1970 óta tagja a svájci székhelyű Nemzetközi Grafikai Szövetségnek (Alliance Graphique International). 1998-ban megkapta Izrael állam legmagasabb kitüntetését, az Izrael-díjat. 2005-ben, a művész 70. születésnapja tiszteletére életműkiállítása volt a budapesti Iparművészeti Múzeumban, előtte egy évvel megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést. A Moholy-Nagy Művészeti Egyetem 2009-ben címzetes egyetemi tanárrá nevezte ki.
   
1934-ben született Ó-Kanizsán (ma Magyarkanizsa), a volt Jugoszláviában kisiparos családban. A vészkorszak idején apját magyar munkaszolgálatra vitték, soha nem tért vissza, őt az édesanyjával szerb családok bújtatták. 1949-ben anyjával kivándorolt Izraelbe. Kitanulta a szobafestést, majd kitüntetéssel elvégezte a jeruzsálemi Becalel Művészeti Akadémiát. A katonai szolgálat után Brüsszelben és Londonban tanult. Európában, az Egyesült Államokban, Kanadában, Kínában és Japánban volt kiállítása, csakúgy mint Izraelben, ahol saját stúdiójában dolgozik ma is.

 

[popup][/popup]