John McCain titkos élete

Írta: Index - Rovat: Hírek - lapszemle

Valóságos ódát zeng John McCainről az Egyesült Államokban is igen olvasott Jerusalem Post. Az izraeli lapban az Izraelben élő republikánusok egyik tanácsadója, Abraham Katsman ömlengett – megjegyeznénk, joggal – McCain személyes karakteréről.

 

 

Forrás: Index

 

McCain 25 éve szolgál az Egyesült Államok törvényhozásában, tucatnyi kampányon van túl, másodszor száll harcba az elnökségért. Mégis, magánélete mindezidáig tabunak számított, és a jelölt az idei kampányban is kerüli a témát.

Azt hihetnénk, csontvázakat rejteget a szekrényben, pedig a helyzet a Post szerint ennek ellenkezője. Arról már mindenki hallott, hogy öt és fél évig volt az észak-vietnamiak fogságában a vietnami háború idején. Arról is sokan tudnak, hogy, mivel édesapja volt a Csendes-óceáni flotta parancsnoka, az észak-vietnamiak felajánlották neki a szabadságot, de ő addig nem volt hajlandó elfogadni azt, amíg volt nála régebb óta fogságban levő amerikai.

Azt viszont bizonyára kevesen tudják, hogy szabadulása után még nyolc évet lehúzott a hadseregben, ahol édesapja és nagyapja is tábornokként szolgált. Az pedig, hogy hét gyermeke közül három is a hadseregben szolgál, egyikük nemrég járta meg Irakot, szinte titok.

McCain, írja a Post, nem hajlandó családjából politikai tőkét kovácsolni. Amikor 2000-ben George W. Bush ellenében indult a republikánus jelöltségért, a sorsdöntő dél-karolinai előválasztás előtt a rivális kampány elterjesztette róla, hogy van egy törvénytelen fekete gyermeke. McCain nem volt hajlandó reagálni a gyanúsítgatásokra.

Pedig elmondhatta volna, hogy ha nem is fekete, de bangladesi gyermeke tényleg van. Nejével, Cindyvel fogadták örökbe az árva kislányt Teréz anya árvaházából. A kislány – az időközben tinédzserré serdült Bridget – súlyos, életveszélyes betegségekben szenvedett, Bangladesben nem voltak adottak a feltételek orvosi kezeléséhez. McCainék örökbe fogadták és állták költséges orvosi kezelései számláját.

És nem csak Bridgetet mentették meg. Amikor a lányt örökbe fogadták, egy másik kislányt is hazahoztak – a most elsős gimnazista Nickit McCain legközelebbi tanácsadója, Wes Gullett és neje fogadták örökbe. Nicki szintén beteg volt, sokat kellett kórházban ápolni. “Soha egy orvosi számlát nem láttunk” – mesélte a Postnak Gullett, aki McCainnel ellentétben nyilatkozott a jelölt magánéletéről.

A Jerusalem Postban megjelent óda lezárásaként a szerző úgy értékeli a helyzetet, hogy McCain már ezzel is bizonyította alkalmasságát az elnökségre, ami igen gyakran állítja olyan helyzet elé a hivatalt betöltőt, amikor felül kell emelkedni a személyes érdekeken. És annak, hogy a Jerusalem Post kinek az oldalára áll, lehet jelentősége az idei választásokon. A hagyományosan inkább demokrata párti amerikai zsidóság ugyanis kétkedve néz Obamára – részben persze azért, mert a republikánusok szélsőségesei folyamatosan felszínen tartják azt az ezerszer cáfolt pletykát, hogy Obama valójában muzulmán. De Obama Iránnal kapcsolatos nézetei sem javítják megítélését az amerikai zsidóság körében.

[popup][/popup]