Egyformán kell küzdeni az antiszemitizmussal és a magyarellenességgel szemben

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Ha az anyaországban büntetlenül meg lehet sérteni egyes emberek
méltóságát, akkor a határokon túl tovább erősödhet a magyarság hátrányos
megkülönböztetése. Ezt Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának
elnöke mondta egy pénteki megemlékezésen.

 

 

forrás:atv.hu

 

Lomnici Zoltán 2009 novemberében felhívást adott ki az emberi méltóság védelmében, amelyhez valamennyi parlamenti párt, a jelentősebb egyházak, civil személyek és a média jelentős része is csatlakozott. Most harmadik éve rendezik meg az emberi méltóság nemzeti emléknapját.

„Fel kell emelni a szavunkat a rasszizmus, az antiszemitizmus, a keresztényellenesség és a magyarellenesség ellen egyaránt, és egy forma határozottsággal” – jelentette ki Lomnici Zoltán, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke.

Hozzátette: ha az anyaországban büntetlenül meg lehet sérteni egyes emberek méltóságát, akkor a határokon túl tovább erősödhet a magyarság hátrányos megkülönböztetése.

Boross Péter, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság elnöke szerint az elmúlt másfél évtizedben világszerte megszűnt a magánélet tisztelete. A volt miniszterelnök a média felelősségéről is beszélt.

„Az emberi méltóság megköveteli a mértéktartástsz  ítélkezésben is. A jelenlegi európai közviszonyok teljesen mellőzik itt és más országokban is azt a kötelező mértéktartást, ami igazán emberré teszi az embert” – fogalmazott.

Boross Péter szerint a hősök iránti tisztelet kifejezése egyben ismeretterjesztés is, a fő kérdés pedig az, hogy “mit oltanak a gyerekekbe”.
 

[popup][/popup]