Izrael 225 kilométeres kerítést épít az egyiptomi határon

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Izrael 225 kilométer hosszú, csaknem 5 méter magas acélkerítést épít az
egyiptomi határon – írta pénteki internetes kiadásában a The Washington
Post című amerikai napilap.

 

forrás:metropol.uh

 

Az egyiptomi felkelést követő bizonytalanság a Sínai-félszigeten, illetve Izraelben is érezhető volt. Augusztusban például egy csoport fegyveres nyolc embert megölt Eilat vörös-tengeri izraeli üdülőhely közelében. A támadás jelentősen felgyorsította a munkálatokat a kerítésen, amelyet eredetileg a főként Afrikából érkező illegális bevándorlók ellen húztak fel, de a Sínai-félszigetről érkező biztonsági fenyegetésekkel szemben is jó szolgálatot tesz.

A sivatagos félszigeten az év eleje óta elszabadult a pokol. Fegyveresek egyre gyakrabban csaptak le rendőrőrsökre, és többször megtámadtak egy földgázvezetéket, amely Izraelt látta el. Az egyiptomi kormány további biztonsági egységeket rendelt a térségbe, ami valamelyest javított a helyzeten.

Izraeli tisztségviselők szerint a Sínai-félsziget ideális arra, hogy az iszlamista csoportok és a palesztin szélsőségesek innen indítsanak támadást a zsidó állam ellen. Egyesek arra figyelmeztettek, hogy az egyiptomi belpolitikai felfordulás és egy esetleges új iszlamista kormány létrejötte veszélybe sodorhatja az 1979-es izraeli-egyiptomi békeszerződést, amely az eddigi nyugalom és az izraeli biztonság egyik záloga volt.

A 360 millió dolláros kerítésprojekt a jövő év vége felé lesz kész.
 

[popup][/popup]