Izrael felháborodott Hillary Clinton bírálatán

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Izraeli miniszterek felháborodottan reagáltak vasárnap a Hillary Clinton
amerikai külügyminiszternek tulajdonított kijelentésekre, amelyek
szerint belső veszélyek fenyegetik a nők jogait Izraelben.

 

forrás: metropol.hu

 

Az izraeli sajtó szerint, amely vasárnap első oldalán idézte Clinton szavait, az amerikai diplomácia vezetője szombaton a washingtoni Brookings Intézet által szervezett tanácskozáson aggodalmát hangoztatta az izraeli társadalomban mutatkozó említett tendenciák miatt.

Mint mondta, nyugtalanítják a Benjámin Netanjahu kormányfő vezette koalíció szélsőjobb szárnya által kidolgozott “antidemokratikus törvények” – írta a Jediót Ahronót című, nagy példányszámú újság. Clinton azt is hangoztatta, hogy “sokkolta” az a hír, miszerint ultraortodox körök nyomására elkülönítik a nőket és a férfiakat egyes jeruzsálemi buszokon.

Az ilyen kijelentések “igen túlzóak” – vélekedett Juval Stejnic pénzügyminiszter vasárnap a kabinet szokásos heti ülésén a lapok szerint. Gilád Erdan környezetvédelmi miniszter szerint “a világ egyes választott képviselői jobban tennék, ha a maguk dolgával törődnének” – mindamellett ő is bírálta a nemek elkülönítését a buszokon. Élijáhu Jisáj belügyminiszter, az ultraortodox Sasz párt vezetője azt hangoztatta, hogy Izrael továbbra is “az egyetlen demokrácia a Közel-Keleten”.

Az egyik fő izraeli jogvédő szervezet, az Izraeli Polgárjogi Szövetség vasárnap közzétett évi jelentésében elítélte a Netanjahu-kormány antidemokratikusnak ítélt törvényeit, illetve törvénytervezeteit. “Két év óta egyre erősebb hajlam mutatkozik Izraelben antidemokratikus törvények meghozatalára” – olvasható a dokumentumban. A szövetség szerint ezek fenyegetik “a szólás, a gyülekezés és még a gondolkodás szabadságát is”.
 

[popup][/popup]