Az izraeli legfelsőbb bíróság elnöke elítéli a szélsőjobboldal kampányát

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Éles szavakkal ítélte el Dorit Bejnis, az izraeli legfelsőbb bíróság
elnöke a szélsőjobboldal szabadságellenes kampányát, amely szerinte az
igazságszolgáltatás függetlensége ellen irányul.

 

 

forrás:galamus.hu

 

Az elnök asszony nyilvánosan bírálta “a legitimitást kikezdő, évről évre nagyobb méreteket öltő kampányt, amelynek célja, hogy meggyöngítse az igazságügyi fórumokat, különösen a legfelsőbb bíróságot”. Szavai pénteken az izraeli lapok első oldalán voltak olvashatók.

Bejnis azzal vádolt egyes politikusokat és minisztereket, hogy “parlamenti mentelmi jogukat kihasználva hamis hírekkel táplálják a közvéleményt, s nyíltan gyűlöletet szítanak a bírák és a bíróságok ellen”. “E módszerek csak bizonyos rezsimekben léteznek” – figyelmeztetett, sajnálattal szólva a legfelsőbb bíróságot meggyöngíteni igyekvők “antidemokratikus hajlamairól”.

Hozzá közel állók úgy nyilatkoztak a sajtónak, hogy az elnök asszony szavai a szélsőjobb törvényhozási kampányára irányulnak. Jobboldali képviselők válaszképpen azzal vádolták pénteken a februárban visszavonulni készülő Bejnist, hogy ő “szít gyűlöletet a parlament ellen”.

A szóban forgó kampány az elmúlt hónapok folyamán egy sor, már elfogadott vagy még a kneszet (parlament) előtt lévő törvényben öltött testet. Március 23-án a kneszet a szélsőjobboldal kezdeményezésére meghozta az első olyan törvényt, amely bünteti a nakbáról – “katasztrófáról”, vagyis Izrael állam 1948-as létrejöttéről, a palesztinok elűzéséről és az azt követő arab-izraeli háborúról – megemlékező szervezeteket. Július 11-én a kneszet jóváhagyott egy vitatott törvényt, amely büntethetővé teszi a megszállt területeken létesült zsidó telepek bármiféle bojkottálását.

November 13-án a kormány zöld utat adott egy olyan törvényjavaslatnak, amelynek célpontjai a palesztin területek megszállását és az ott folyó telepesítést ellenző civil szervezetek voltak. November 21-én pedig a parlament első olvasatban megszavazott egy – szintén vitatott – sajtótörvény-tervezetet az újságírók felzúdulása dacára.
 

[popup][/popup]