Sarkozy a „hazugozást” magyarázta

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Nicolas Sarkozy francia elnök csütörtökön francia zsidó vezetőkkel
találkozott, és igyekezett megmagyarázni, hogy miért nevezte „hazugnak”
Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnököt. 

 

 

forrás: atv.hu

 

Sarkozy a „hazugozást” magyarázta
Nicolas Sarkozy francia elnök csütörtökön francia zsidó vezetőkkel találkozott, és igyekezett megmagyarázni, hogy miért nevezte „hazugnak” Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnököt.

„Benjamin Netanjahuval és családjával fenntartott szoros kapcsolat miatt úgy érzi, tisztáznia kell a félreértést” – idézte Nicolas Sarkozy francia elnököt az izraeli Jediót Ahronót angol nyelvű hírportálja. „Kínos incidensnek” nevezte a francia elnök a média tudomására jutott beszélgetést, amelyben Benjamin Netanjahu miniszterelnököt „hazugnak” titulálta. A csütörtöki találkozó egyik résztvevője az izraeli JTA hírügynökségnek elmondta: Sarkozy „szorosnak” tartja Netanjahuval és családjával fenntartott kapcsolatát, és azt állította: megjegyzését kiragadták a szövegkörnyezetből. A francia elnök azt is hangsúlyozta: mindenképpen szeretné tisztázni a félreértést.

Francis Kalifat, a CRIF nevű zsidó-francia ernyőszervezet egyik vezetője kijelentette: sok őket foglalkoztató kérdésre választ kaptak a francia elnöktől. Kalifat szerint Sarkozy „megnyugtató választ” adott a csoportnak az Obamával való beszélgetéssel kapcsolatban. Sarkozy kiemelte: a beszélgetést nyilvánosságra hozó újságírókat korábban kérte, hogy ne ragadják ki az elhangzottakat szövegkörnyezetükből. „Az elnök újból megerősítette: támogatja Izrael államát, és barátja a zsidó államnak” – közölte Kalifat, majd hozzátette: „Sarkozy emlékeztetett minket arra, hogy politikai karrierje során mindvégig mélyen elkötelezett volt Izrael iránt.”

A találkozó során többek között a palesztin államiság és a palesztinok UNESCO- tagsága melletti francia kiállás témája is szóba került. Kalifat megjegyezte: a francia zsidókat különösen aggasztja az arabok lakta területeken lévő zsidó kulturális emlékhelyek – például Ráhel sírjának – sorsa és reményét fejezte ki, hogy azok „nem lesznek mecsetekké alakítva”, hanem továbbra is mindenki számára hozzáférhetők maradnak. „A francia elnök határozottan kijelentette: nem kérdés, hogy Franciaország mindent meg fog tenni a zsidó jelleg és jelenlét megőrzése érdekében” – idézte Kalifat Sarkozy válaszát.

A francia elnök leszögezte: Franciaország csak „megfigyelő, és nem tagállam” státuszú palesztin államot támogat, amely tárgyalások útján jöhetne létre. Párizs elismeri a zsidó államot, annak biztonsági igényeit, és nem indít eljárásokat a nemzetközi bíróságokon Izraellel szemben.

[popup][/popup]