Ilyen még nem volt: a Jobbik megelőzte az MSZP-t (2.)

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Továbbra is számottevő mértékben vezet a Fidesz-KDNP a többi párt előtt,
érdekes fejleményeknek lehetünk szemtanúi az ellenzék oldalán: a Jobbik
most először megelőzte az MSZP-t – derül ki a TÁRKI novemberi
kutatásából.

 

 

forrás:portfolio.hu

 

A Tárki rendszeres pártpreferencia-kutatása alapján a felnőtt lakosság körében továbbra is számottevő mértékben vezet a FIDESZ-KDNP a többi párt előtt azzal együtt is, hogy az elmúlt egy évben folyamatosan csökken a támogatottsága – olvasható a november 10. és 15. között készített felmérés eredményeit bemutató közleményben.

A novemberi kutatás legfontosabb eredménye azonban az, hogy a Jobbik elmúlt egy évi folyamatos erősödése és az MSZP stagnálása eredményeképp a Jobbik a TÁRKI kutatásai történetében most először megelőzte a szocialista pártot, és így a második legerősebb támogatottságú párttá vált – emeli ki a TÁRKI.

A teljes népesség körében

Ami az elmúlt egy hónap alatt történt változásokat illeti, az 1000 fő megkérdezésén alapuló, a 18 éves és idősebb lakosságot életkor, nem, iskolai végzettség és lakóhely szerint reprezentáló kutatás alapján a FIDESZ-KDNP és az MSZP támogatottsága lényegében változatlan. A kormánypártok szimpatizánsai a teljes felnőtt lakosság körében októberben és novemberben egyaránt 23%-ot tett ki, míg a szocialista párt támogatottsága októberben 11%, novemberben pedig 10% volt. Eközben a bizonytalanok és a nem válaszolók aránya is alig változott: októberben a kérdezettek 50%-a, novemberben pedig 48%-a tartozott ide, azaz továbbra is a választók fele bizonytalan vagy nem árulja el pártválasztását.

A Jobbik – folyamatos növekedése hatására – az elmúlt egy évben megduplázta szavazói arányát, így a teljes népességben novemberre 11%-nyian szavaznának a pártra, eközben az LMP szavazóinak aránya a teljes népességen belül 5%-ról 4%-ra csökkent.

A biztos pártválasztók körében

A pártválasztók körében a kormánypártok és a szocialisták támogatottsága terén nem történt lényegi változás az előző egy hónapban: a FIDESZ-KDNP októberi 46%-os támogatottsága 44%-ra, az MSZP előző havi 22%-os részesedése novemberre 20%-ra változott – közölte az intézet.

A felmérés szerint a Jobbik 22%-os támogatást szerzett a biztos pártválasztók körében, ami szintén növekedést jelent az előző hónaphoz képest és megelőzi vele az MSZP-t. Az LMP szavazóinak aránya a pártválasztók között pedig 10%-ról 7%-ra változott.

Ez is nehezíti a kormány dolgát

Timothy Ash, az RBS londoni elemzője épp mai kommentárjában fejtette ki, hogy a szélsőjobboldal előretörése miatt is csapdahelyzetben van a kormány az IMF-ügyet illetően. A kormánypárt, illetve a miniszterelnök népszerűsége csökkenőben van, miközben a szélsőjobboldal fokozatosan erősödik, ezért Orbán Viktor meg kell őrizze a függetlenségről szóló populista politikáját, így féken tudja tartani a szélsőjobb megerősödését. Ez pedig megnehezíti az új, feltételeket tartalmazó IMF-megállapodás létrejöttét – magyarázta a londoni elemző.

Pedig a legutóbbi állás szerint nagyon úgy tűnik, hogy az IMF jobban a körmünkre nézne az új IMF-megállapodás keretében:

 

[popup][/popup]