Kiállítás a haláltáborról

Írta: - Rovat: Hírek - lapszemle

A Kultúrpalota előcsarnokában magyar és angol nyelven olvashatók azok az
események, gondolatok és életérzések, amelyeket Anne Frank 13 éves
korától, korai halálát megelőzően 1944. augusztus 1-jéig rögzített.

 

 

forrás:erdely.ma / Új Magyar Szó

 

Anne Frank életét bemutató kiállítás nyílt kedden délben a marosvásárhelyi Kultúrpalotában – az első alkalommal szervezett zsidó kulturális napok részét képező kiállítás mellett a Határok Nélküli Esélyegyenlőség Egyesület koncertekkel, filmvetítésekkel és előadásokkal hívja fel a figyelmet a másságra, illetve annak elfogadására. A rendezvény elsődleges célja a zsidó kultúra és történelem, a multikulturális európai örökség folytonosságának biztosítása, a zsidó értékek megismertetése, valamint az antiszemitizmus visszaszorítása.

Dudás Annamária a szervezők nevében lapunknak elmondta, „Figyelembe véve, hogy Anne Frank egy 13 éves kislány volt, szeretnénk elsősorban a fiatalok figyelmét felkelteni az intolerancia következményeire. Szeretnénk, ha toleránsak lennének, elfogadóak a mássággal szemben” – hangsúlyozta a tegnapi tárlatmegnyitón Dudás Annamária, a zsidó kulturális napok szervezője. Hozzátette, nem véletlen, hogy erre az időszakra időzítették a kiállítást, „Németországban 1938. november 9-én volt ugyanis a Kristályéjszaka, amelyen több zsidót meggyilkoltak, nyolcezer zsidó bolt kirakatát betörték, zsinagógákat gyújtottak fel, ami a holokauszt kezdetét jelentette”.

A budapesti Holokauszt Emlékközpont tulajdonát képező tárlat, november 18-ig látogatható Marosvásárhelyen, ezt követően Bukarestben lesz kiállítva. „A jelenlegi zavaros periódusban, amikor egyre jobban erősödik az intolerancia, a diszkrimináció, a rasszizmus és az antiszemitizmus, kötelességünk szembeszállni és harcolni a toleranciáért” – jelentette ki Dudás. Elmondása szerint az egyesület, jövőben is megszervezi a marosvásárhelyi zsidó kulturális napokat, hagyományt teremtve ezzel egy olyan rendezvénysorozatnak, amely a kulturális értékeket kívánja hangsúlyozni.

Anne Frank története

Anne Frank családja Adolf Hitler hatalomra jutását követően menekült Németországból Hollandiába, de Hollandia 1940-es németek általi lerohanása után a család újból veszélybe került, és annak ellenére, hogy 25 hónapig bujkáltak, mégsem kerülhették el a deportálást, és az azzal szinte mindig együtt járó halált.

A rejtőzőket Westerborkba, majd Auschwitzba hurcolták, onnan Annét és nővérét, Margot-t Bergen-Belsenbe vitték. A tábor felszabadulását alig néhány héttel megelőzően mindketten tífuszban haltak meg. Anne feljegyzéseit 1947-ben adták ki, és bár szerzője mindig híres író és újságíró szeretett volna lenni, csupán halála után lett naplója és általa ő is világviszonylatban híres és ismert.

 

[popup][/popup]