A vészkorszak áldozataira emlékeztek

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A nemzetközi antifasiszta napon a nyilas terror áldozataira emlékeztek a Cipők a Dunánál emlékhelynél.

 

 

forrás:hir24.hu

 

A Dunasirató című rendezvényt a Magyar Nők Szövetsége a Mazsihisz és a Civilek a Szélsőjobb ellen Mozgalom támogatásával szervezték meg. A holokauszt emlékhelynél több mint ezer fős tömeg gyűlt össze a “vascipőknél”.

Az egybegyűltekhez szólt többek között Fischer Iván karmester, Kornis Mihály író, Alföldi Andrea történész, Pajor Tamás előadóművész, Feldmájer Péter, a Mazsihisz elnöke.

A kristályéjszaka néven hírhedtté vált 1938-as pogrom dátuma, november 9-e a nemzetközi antifasiszta nap – egyúttal a nyilas terror áldozatává vált Radnóti Miklós halálának évfordulója. A fáklyás megemlékezésen a Magyar Nők Szövetségének képviseletében Alföldi Andrea történész úgy vélte, a mai Magyarország állampolgárai talán egy cipőben járnak azokkal, akiket egykoron a Dunához hajtottak. Kornis Mihály író arról beszélt, nem zsidónak lenni nehéz, hanem zsidó magyarnak, és pedig rettentően, neki például a Dunáról a hullák jutnak eszébe. Feldmájer Péter, a Mazsihisz elnöke úgy vélte, ha a vascipők tehetnék „futva menekülnének el” a mai Budapestről.

Fischer Iván karmester Európa felelős vezetőihez intézve szavait, arra figyelmeztetett, nem az euró, hanem a tolerancia van a legnagyobb veszélyben, hiszen a nyilasok szellemi örökösei szabadon masírozhatnak. A megemlékezők között feltűnő politikusoknak is üzenve a művész arra kérte az egybegyűlteket, hogy tegyenek félre minden ellentétet, sérelmet, finnyásságot és fogjanak össze, mert erre kötelez az áldozatok emléke.
 

[popup][/popup]