Esterházy János unokája átvette a Jan Karski Bátorság és Szolgálat Díjat

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Esterházy János gróf egyike volt azon keveseknek, akiknek volt bátorsága ahhoz, hogy nemet mondjon, amikor több mint elegendő oka volt arra, hogy hallgasson – jelentette ki csütörtökön New Yorkban Abraham H. Foxman, az egyik legbefolyásosabb amerikai zsidó szervezet, a New York-i Rágalmazásellenes Liga (ADL) országos elnöke, aki a Jan Karski Bátorság és Szolgálat Díjat nyújtotta át Giovanni Malfattinak, Esterházy János unokájának.

Forrás: MTI

 

Az ADL még októberben ítélte oda kitüntetését posztumusz Esterházy Jánosnak, aki 1942 májusában a szlovák parlament egyetlen képviselőjeként szavazott a zsidóság kitelepítéséről szóló törvény ellen és a holokauszt idején fontos szerepet játszott az üldözöttek menekítésében.

A New York-i ünnepségen részt vett Németh Zsolt, a Külügyminisztérium parlamenti államtitkára és Berényi József, a szlovákiai Magyar Koalíció Pártja elnöke, illetve Tarlós István budapesti főpolgármester is.

“Azért is fontos a mai nap, mert az emberiség egyik alapértéke győzedelmeskedik, hiszen a kitüntetés a bizonyíték arra, hogy az igazság mindig kiderül” – jelentette ki beszédében Berényi József.

Az MKP elnöke hangsúlyozta: “Esterházynak emberi értékei és személyes integritása miatt szenvednie kellett, de mártírhalála nem volt hiábavaló. Ma önök nemcsak Esterházy Jánost mentik fel a koholt vádak alól, hanem reményt adnak a felvidéki magyarok százezrei számára is, akik 1947 óta a mai napik a kollektív bűnösség vádjának alaptalan bélyegét viselve élnek Szlovákiában” – mondta Berényi József.

Németh Zsolt az ünnepségen rámutatott, hogy Esterházy János “egy magyar Wallenberg” volt, aki egyszerre volt a fasizmus és a kommunizmus áldozata, aki életével és mártíromságával ma is az embertársak szolgálatának fontosságára és a szolidaritásra hívja fel a figyelmet. Azon túlmenően, hogy zsidókat mentett, elkötelezettje volt a magyar-szlovák történelmi együttélésnek és barátságnak.

A külügyi tárca államtitkára hangsúlyozta, hogy az ADL által posztumusz kitűntetett Esterházy János tetteit egyre többen elismerik, hiszen Oroszországban 1993-ban rehabilitálták, kitüntették Lengyelországban, érdemeit levélben méltatta az izraeli Jad Vasem intézet. Anakronizmusnak nevezte Németh Zsolt, hogy a politikust Szlovákiában még háborús bűnösként tartják számom, és egy jeltelen sírban pihen.

“Esterházy János példája kötelez minket arra, hogy tovább dolgozzunk a magyar-szlovák megbékélés érdekében” – hangsúlyozta a New York-i díjátadás alkalmából a magyar külügyi államtitkár.

Semjén Zsolt: Magyarország üdvözli Esterházy János életművének nemzetközi elismerését

Magyarország üdvözli Esterházy János életművének nemzetközi elismerését – közölte Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes csütörtökön az MTI-vel.

“A New York-i Rágalmazásellenes Liga ‘Bátorságért’ járó kitüntetése fontos lépés azon az úton, ami igazságot szolgáltat a fasisztának bélyegzett felvidéki magyar politikusnak. Esterházy János elismerése csattanós válasz volt bizonyos szlovák politikusok támadására” – áll a Miniszterelnökség által az MTI-hez eljuttatott közleményben.

Semjén Zsolt úgy fogalmazott, “bízunk abban, hogy ez kitüntetés jótékonyan fog hatni a példamutató keresztény életutat bejáró magyar politikus boldoggá avatási ügyében”.

“Elismerésünket és köszönetünket fejezzük ki a Barankovics Izraelita Műhely munkájáért és mindazoknak, akiknek szerepe volt ebben a történelmi igazságtételben” – zárul a közlemény.
 

[popup][/popup]