Villámcsődületet Marosvásárhelyen a zsidó vértanúk emlékművénél

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Villámcsődületet (flashmobot) hirdetett a zsidó vértanúk tiszteletére
emelt marosvásárhelyi emlékműhöz szerda délutánra a Divers Egyesület a
fasizmus és az antiszemitizmus elleni világnap alkalmából, a romákkal
szembeni diszkrimináció ellen is tiltakozva.

 

 

forrás: nepszava.hu / mti

 

A megmozdulás a United for Intercultural Action európai hálózat Iktasd ki a gyűlöletet kampányához illeszkedik, amelynek célja az etnikai, vallási és szociális előítéletek ledöntése, a roma közösségekkel szemben tanúsított viselkedésminták megváltoztatása.

A romák társadalmi beilleszkedését elősegítő CISPER központ is csatlakozott az európai szintű kezdeményezéshez, amelyet a fasizmus és antiszemitizmus elleni világnap alkalmával tartanak meg.

A szervezők jelezték: az akció flashmob jellegű, vagyis sem ünnepi szónoklatok, sem díszmeghívottak nem lesznek. Színművészek és a Divers Egyesület önkéntesei olyan szövegrészleteket olvasnak fel, amelyekből kiderül, hogy a hallgatás miért vezetett sok esetben népírtáshoz, és miként vezet ma is diszkriminációhoz. A szövegrészleteket román, magyar, angol, német, jiddis és roma nyelven is felolvassák a jelenlevőknek.

Az emlékezés után a résztvevőket a CISPER központ székhelyére várják, ahol Michelle Kelso Rejtett fájdalmak, illetve Carmen Avram Elfeledett Holokauszt című dokumentumfilmjét vetítik le.

A Krónika című napilap szerdai számában beszámolt arról, hogy Anne Frank naplója címmel a Budapesti Holokauszt Emlékközpont anyagából nyílt kiállítás a marosvásárhelyi Kultúrpalota előcsarnokában. Ez az esemény a fasizmus és antiszemitizmus elleni nemzetközi nap rendezvényei közé illeszkedik.

 

[popup][/popup]