Cionista-függő Külpolitikája miatt támadta a kormányt a Jobbik

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A hétvégén tartott cionista konferenciára reagálva elítélte a kormány
külpolitikáját a Jobbik: a párt szerint az „szánalmas és
cionista-függő”. A jobbikos Gyöngyösi Márton – válaszul arra, hogy a
hétvégén több európai radikális szervezet is elzárkózott pártjával való
együttműködéstől – szerdán azt nyilatkozta, hogy számukra „örömteli hír”
az, hogy ezek a szervezetek (amelyeket korábban a Jobbik együttműködési
ajánlattal keresett meg) igyekeztek elhatárolódni a magyar párttól. 

 

 

forrás: atv.hu

 

A Jobbik elítéli a magyar kormány „szánalmas” külpolitikáját, amelyben az ellenzéki párt szerint “cionista függőség” található – közölte egy szerdai sajtótájékoztatón Gyöngyösi Márton, aki aggályosnak véli, hogy a kormány szembemegy azzal az ENSZ asztalán lévő kezdeményezéssel, amelynek keretén belül a palesztinok szeretnék elismertetni saját államukat és teljes jogú tagjává kívánnak válni a szervezetnek. A jobbikos képviselő később a parlamentben is elítélte a kormányt, mivel Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes fogadta az MTA hétvégi „cionista összejöveteletét”. A jobbikos azonnali kérdésben név szerint említette az esemény médiapartnerét, az ATV-t.

A reagáló Rétvári Bence államtitkár arra hívta föl Gyöngyösi figyelmét, hogy Morvai Krisztina, a Jobbik EU-képviselője tagja az Izrael-barát EU-képviselők szövetségének. Gyöngyösi ezt követően azért bírálta a kormányt, mert nem áll ki a palesztin ENSZ-tagság mellett. Hozzátette: Morvai Krisztina nem tagja ennek a szervezetnek, mert kilépett. Ha kilépett, előtte be is lépett, mégpedig Vona Gábor pártelnök tudtával – reagált erre Rétvári Bence, aki szerint a kétállami megoldást támogatja a magyar kormány.

Gyöngyösi szerint a hétvégén megrendezett konferencián olyan nyugat-európai radikális csoportok képviselői is részt vettek, amelyek igyekeztek a „balliberális” sajtó legnagyobb örömére elhatárolódni a Jobbiktól. A képviselő azonban megerősítette, hogy a Jobbik Magyarországért Mozgalom számára ez is egy „örömteli hír”, hiszen ezen radikális szervezetek elsősorban Izrael-párti és muszlimellenes (valójában nem muszlim, hanem iszlámellenesek – a szerk.) szervezetek, amelyekkel soha nem állt kapcsolatban a Jobbik, és a jövőben sem kíván.

Ezzel szemben a budapesti „cionista összejövetelre” látogató Svéd Demokraták azt mondták, hogy a Jobbik korábban megkereste őket egy európai együttműködési ajánlattal. Kent Eckroth, a jobboldali nemzeti párt nemzetközi igazgatója szerint azért mondtak nemet a jobbikos ajánlatra, mert nem értenek egyet a magyar párt által képviselt politikával. „Nem működünk együtt a Jobbikkal, mert túlságosan különböznek tőlünk. Izrael-ellenesek, antiszemiták. Mi azokkal az új nemzeti pártokkal állunk szövetségben, akik elismerik a militáns iszlám veszélyét, akik semmilyen szempontból nem rasszisták, és akik arra törekednek, hogy a nemzetek demokratikus keretek között megerősíthessék a saját kultúrájukat. Ilyen pártok például az Igazi Finnek Finnországban, a Dán Néppárt, és a holland Szabadságpárt. Sok ilyen párt van Európában, de a Jobbik nincs ezek között” – mondta Kent Eckroth.

Elképzelhetetlennek tartotta a Jobbikkal való együttműködést a holland Szabadságpárt parlamenti képviselője is. „Soha nem leszünk velük kapcsolatban, amíg ezt a politikát képviselik. Mi elutasítjuk a rasszizmust, elutasítjuk az antiszemitizmust, semmi közünk a neonácikhoz, és nem is tűrünk meg ilyen embereket a pártunkban. Inkább egyedül maradunk, mintsem olyanokkal működjünk együtt Európában, akik Izrael-ellenesek, antiszemiták és neonácik” – mondta a Geert Wilders vezette párt képviselője.

Ahogy arról korábban is beszámoltunk, több európai radikális jobboldali párt is képviseltette magát a „Mindannyian együtt Jeruzsálemért” című budapesti nemzetközi konferencián. A rendezvényre húsz országból érkeztek vezető politikusok. A konferenciára vasárnap délután került sor a Magyar Tudományos Akadémián. A rendezvény fókuszában a közel-keleti békefolyamat állt, többek között olyan kérdések megvitatásával, mint Izrael létezéshez való jogának garanciái, a közel-keleti vallási és nemzeti kisebbségek védelme, Jeruzsálem státusa és biztonsága illetve a keresztény kisebbségek jogai Izrael és a Palesztin Hatóság területén. 

Az amerikai alapítású Izraelt Támogató Parlamenti Képviselők Nemzetközi Alapítványa (IIACF) által szervezett eseményre parlamenti képviselők, szenátorok valamint kormánytagok érkeztek többek között az Egyesült Államokból, Kanadából, Olaszországból, Hollandiából, Svédországból, Finnországból, Lengyelországból, Ausztriából, Uruguayból, Dél-Afrikából, Nagy-Britanniából, Szlovákiából, Ukrajnából és Izraelből. A delegációt hétfőn Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes köszöntötte az Országházban.

“A budapesti konferencia elsődleges célja, hogy bemutassuk: nem csak az Egyesült Államokban és még néhány más hasonló országban, hanem világméretekben létezik és növekszik egy olyan hálózat, amelynek a tagjai Izraelt támogató parlamenti képviselők és kormányzati politikusok. Ennek a nemzetközi összefogásnak a kiindulópontja az, hogy Jeruzsálemet Izrael egységes és oszthatatlan fővárosaként ismertessék el, ellensúlyozva ezzel az ENSZ-ben jelentkező más irányú kezdeményezéseket” – nyilatkozta az atv.hu-nak Willem Griffioen, a nemzetközi szervezet ügyvezető igazgatója.

 

[popup][/popup]