Európai radikálisok: nem működünk együtt a Jobbikkal

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Elutasította a Jobbikkal való együttműködést több európai radikális
nemzeti párt az elmúlt időben. A Jobbik többek között a Svéd
Demokratákat is megkereste európai együttműködési ajánlatukkal. A svéd
jobboldali nemzeti párt Budapesten tárgyaló nemzetközi igazgatója
szerint nemet mondtak az ajánlatra, mert nem értenek egyet a magyar párt
által képviselt politikával. Elzárkózott az együttműködéstől a holland
Szabadságpárt képviselője is. 

 

forrás:atv.hu

 

Kent Ekeroth, a Svéd Demokraták parlamenti képviselője, a párt nemzetközi kapcsolatokért felelős igazgatója híradónknak elmondta, hogy a Jobbik együttműködési ajánlatot tett pártjuknak egy európai radikális szövetség megalakítására. A Svéd Demokraták elutasították a Jobbik megkeresését. „Nem működünk együtt a Jobbikkal, mert túlságosan különböznek tőlünk. Izrael-ellenesek, antiszemiták. Mi azokkal az új nemzeti pártokkal állunk szövetségben, akik elismerik a militáns iszlám veszélyét, akik semmilyen szempontból nem rasszisták, és akik arra törekednek, hogy a nemzetek demokratikus keretek között megerősíthessék a saját kultúrájukat. Ilyen pártok például az Igazi Finnek Finnországban, a Dán Néppárt, és a holland Szabadságpárt. Sok ilyen párt van Európában, de a Jobbik nincs ezek között” – mondta Kent Ekeroth.

Elképzelhetetlennek tartja a Jobbikkal való együttműködést a holland Szabadságpárt parlamenti képviselője is. „Soha nem leszünk velük kapcsolatban, amíg ezt a politikát képviselik. Mi elutasítjuk a rasszizmust, elutasítjuk az antiszemitizmust, semmi közünk a neonácikhoz, és nem is tűrünk meg ilyen embereket a pártunkban. Inkább egyedül maradunk, mintsem olyanokkal működjünk együtt Európában, akik Izrael-ellenesek, antiszemiták és neonácik” – mondta a Geert Wilders vezette párt képviselője.

Ahogy arról korábban is beszámoltunk, több európai radikális jobboldali párt is képviseltette magát a „Mindannyian együtt Jeruzsálemért” című budapesti nemzetközi konferencián. A rendezvényre húsz országból érkeztek vezető politikusok. A konferenciára vasárnap délután került sor a Magyar Tudományos Akadémián. A rendezvény fókuszában a közel-keleti békefolyamat állt, többek között olyan kérdések megvitatásával, mint Izrael létezéshez való jogának garanciái, a közel-keleti vallási és nemzeti kisebbségek védelme, Jeruzsálem státusa és biztonsága illetve a keresztény kisebbségek jogai Izrael és a Palesztin Hatóság területén. 

Az amerikai alapítású Izraelt Támogató Parlamenti Képviselők Nemzetközi Alapítványa (IIACF) által szervezett eseményre parlamenti képviselők, szenátorok valamint kormánytagok érkeztek többek között az Egyesült Államokból, Kanadából, Olaszországból, Hollandiából, Svédországból, Finnországból, Lengyelországból, Ausztriából, Uruguayból, Dél-Afrikából, Nagy-Britanniából, Szlovákiából, Ukrajnából és Izraelből. A delegációt hétfőn Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes köszöntötte az Országházban.

“A budapesti konferencia elsődleges célja, hogy bemutassuk: nem csak az Egyesült Államokban és még néhány más hasonló országban, hanem világméretekben létezik és növekszik egy olyan hálózat, amelynek a tagjai Izraelt támogató parlamenti képviselők és kormányzati politikusok. Ennek a nemzetközi összefogásnak a kiindulópontja az, hogy Jeruzsálemet Izrael egységes és oszthatatlan fővárosaként ismertessék el, ellensúlyozva ezzel az ENSZ-ben jelentkező más irányú kezdeményezéseket” – nyilatkozta az atv.hu-nak Willem Griffioen, a nemzetközi szervezet ügyvezető igazgatója.

Hozzátette: ezzel a nagyszabású találkozóval szerettek volna innen, Európa közepéből kifejezni szolidaritásukat Izrael iránt. “Ez a térség korábban nagyon bizonytalan álláspontot képviselt a közel-keleti helyzettel kapcsolatban, és ez a kétértelmű hozzáállás az ENSZ-ben is tetten érhető volt” – jegyezte meg.

Griffioen elmondta továbbá, hogy a konferenciákkal szeretnének új európai országokat bevonni az Izraelt támogató nemzetközi összefogásba. Ennek érdekében a következő hónapokban kezdeményezik új parlamenti együttműködési fórumok kialakítását is.

 

[popup][/popup]