Állítólag titkos izraeli-palesztin tárgyalások folynak Európában

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Egy palesztin újság szerint titkos tárgyalások folynak Európában Izrael és a palesztinok között a leendő független palesztin állam létrehozásáról 2008 végéig.

 

A tárgyalások egy meg nem nevezett európai fővárosban folynak az al-Kudsz című lap “jól értesült” forrásai szerint. A megbeszélések az Európai Unió és az Egyesült Államok égisze alatt zajlanak.

A felek a palesztin államalapítás kulcskérdéseiről: a határokról, a palesztin menekültek sorsáról, Jeruzsálemről és a zsidó telepekről próbálnak egyezségre jutni – írta a palesztin területek legbefolyásosabb újságja kedden.

  george_bush.jpg  
  George Bush  

A tárgyalások célja a lap szerint az, hogy valóra váltsák George Bush amerikai elnök elképzelését, aki két államot szeretne látni, mielőtt még 2009 januárjában lejár a mandátuma.

Az Egyesült Államok és Európa gyakorolt nyomást az izraeli kormányra, hogy részt vegyen ezeken a tárgyalásokon – írta az al-Kudsz.

Száeb Erekát, a palesztinok főtárgyalója a francia hírügynökségnek azt mondta, nincs tudomása e tárgyalásokról, de a részletek kifejtése nélkül utalt arra, hogy a palesztinok és izraeliek között vannak nem hivatalos találkozók.

Izrael cáfolta a lap hírét. “A miniszterelnöki hivatal kategorikusan cáfolja az információt” – közölte Ehud Olmert kormányfő szóvivője, Miri Eiszin.

 

(Forrás: MTI, www.nol.hu)

[popup][/popup]