Balatonszárszó befogadná József Attila szobrát Balatonszárszó kész befogadni József Attila szobrát – közölte a település független polgármestere.

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Dorogi Sándor arra a lapunkban elsőként megjelent hírre reagált a
sonline.hu oldalán, miszerint a Kossuth- és Károlyi-szobor mellett az
1980-ban felállított József Attila-szobor is elkerülne a budapesti
Kossuth Lajos térről, miután a parlament elfogadott egy olyan
határozatot, hogy vissza kell állítani a Kossuth tér 1944 előtti
képzőművészeti arculatát.

 

forrás: nol.hu

 

E határozat alapján 2012-ben  megkezdik a Kossuth tér átépítését, a jövő évi költségvetésben 2,5 milliárd forintot különítettek el erre a célra. 530 millió forintot szánnak az Országház épülete előtti felszín alatti parkoló építésének megkezdésére, 845 milliót a parlamenti látogatóközpont kialakítására és egymilliárd-huszonötmilliót a Kossuth tér történelmi rekonstrukciójára.

József Attila bronzszobrát, Marton László alkotását 1980-ban állították fel a Duna partján, ezt eddig senki nem akarta elvinni a Kossuth térről. Nem úgy, mint az őszirózsás forradalom vezetőjének, az első magyar köztársasági elnöknek, miniszterelnöknek és baloldali emigráns politikusnak emléket állító, 1975-ben felavatott Károlyi-szobrot.

Varga Imre alkotása csaknem két évtizedig békében állt a helyén, mígnem a rendszerváltás után szélsőségesek rendszeresen leöntötték vörös festékkel, tavaly a Jobbik már eltávolítását követelte, Kövér László fideszes politikus pedig már egy éve úgy fogalmazott, hogy a Károlyi-szobor négy év múlva már nem fog a mostani helyén állni. A Jobbik gróf Tisza István szobrát látná szívesebben a helyén, Kövér László pedig Kéthly Anna egykori szociáldemokrata pártelnökét.

Az MSZP és az LMP csütörtökön tiltakozott a terv ellen, a Facebookon pedig támogató csoport alakult, hogy a szobor maradjon a helyén.

„Ki más, ha nem Balatonszárszó lenne a befogadója József Attila szobrának” – mondta a polgármester, arra utalva, hogy a költő többször vendégeskedett Etus nővére családjának szárszói házában, és 1937-ben a helyi vasútállomáson gázolta halálra egy szerelvény.

L. Simon László, az országgyűlés kulturális bizottságának elnöke a Kossuth tér átépítése kapcsán lapunknak a héten azt mondta: a térről elkerülő műalkotásoknak más, méltó helyet kell találni Budapesten, vagy vidéken.

A Klub Rádió műsorában Tóth József elmondta, hogy a budapesti XIII kerület is befogadná a szobrot. A kerületben több József Attila nevét viselő intézmény illetve tér van. (a Szombat hírszerkesztője)
 

[popup][/popup]