Fotókiállítással tisztelegnek az elhanyagolt zsidó síremlékek előtt

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Egyfajta bocsánatkérésnek is tekinthető a társadalom részéről az a fotókiállítás, amely elhanyagolt zsidó sírokat örökít meg, s amely ezekben a hetekben Gyergyószentmiklóson látható a helyi zsinagógában – ezt maga a művész, Paraszkay György mondta.

A fotóművész elárulta: a téma véletlenül keltette fel érdeklődését. Sok évvel ezelőtt a Tisza mellett nyaralt, s rátalált egy elhagyatott zsidó temetőre. “Egyszerre volt elgondolkodtató és megható a látvány” – mondta a művész, aki később tudatosan kezdett kutatni, felvette a kapcsolatot a budapesti zsidó hitközséggel. Így lelte meg a pusztulófélben lévő zsidó temetőket. Mint mondta, képein azt próbálta kifejezésre juttatni, hogy a kő, amely a természetből vétetett, s amelyet az ember megmunkál egy másik ember emlékére, később visszaépül a természetbe.

  Paraszkaygyorgy.jpg  
  Paraszkay György  

Ezek a sírok azért kerültek ilyen állapotba – mondta -, mert egy vagy két nemzedék már teljesen eltűnt, nincs, aki ápolhatná ősei emlékét. A gyergyói kiállítás a holokauszt napjához kötődik. Az ott látható képeket amolyan bocsánatkérésnek is lehet tekinteni a társadalom részéről – mondta Paraszkay György, utalva arra, hogy ő maga nem zsidó származású, s 1985-ben, az Auschwitz felszabadulásának negyvenedik évfordulóján rendezett nemzetközi plakátpályázaton harmadik díjat nyert.

A zsidó temetőket ábrázoló képei egyöntetűen elnyerték a közönség tetszését. “Sokan jöttek hozzám, zsidó és nem zsidó származásúak egyaránt, hogy megköszönjék. Ugyanis a magukénak érzik ezeket a képeket” – mondta a művész. Hozzátette: mindig is foglalkoztatta az üldözöttek, a kisebbségek helyzete. Húsz évvel ezelőtt a cigányság témáját kezdte feldolgozni, hamarosan szeretné folytatni ezt a tevékenységét is.

  paraszkaygyorgyfotoja.jpg  
  A kiállítás egy darabja  

Az ötven fényképből álló kiállítás már megjárta Magyarországot, Izraelt és a londoni Royal Albert Hallban is bemutatták. A székelyföldi városban a helyi zsidó hitközösség és a Tarisznyás Márton Múzeum a sepsiszentgyörgyi Magyar Kulturális Koordinációs Központ égisze alatt szervezte meg az Eltűnő kövek címet viselő tárlatot.

Hadnagy Miklós, a Koordinációs Központ igazgatója azt szeretné, ha a kiállítást Brassóban, Kolozsvárott és másutt is láthatnák, utána a képanyag várhatóan Kínába “utazik”. Az 53 éves művészt családi szálak is fűzik Gyergyószentmiklóshoz, édesapja ugyanis ott volt bírósági elöljáró. A helyi zsidó közösség nagyra értékelte, hogy városukban is kiállították a gyönyörű fotókat. A gyergyói zsidó hitközösségnek kevés tagja van. A közösséghez tartozik kilenc gyergyói család, két idősebb maroshévízi férfi és négy csíkszeredai személy.

Geller Géza, a hitközösség vezetője a sajtónak elmondta: ha temetés van, Marosvásárhelyről hívnak zsidó férfiakat, hogy a szertartáson meglegyen a tíz fő.

 

A kiállítás április 29-éig látogatható a Gyergyószentmiklósi zsinagógában

 

 

(Forrás: MTI)

[popup][/popup]