Schmitt: A zsidók jól érzik magukat

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

“Magyarországon száz százalékig demokrácia van” – fogalmazott a Die
Presse című konzervatív napilapnak nyilatkozva az államfő azzal
kapcsolatban, hogy a riporter olyan véleményeket idézett a külföldi
sajtóból, amelyek a kormánynak “a fasizmushoz való vonzódást” róttak
fel.

 

forrás: 168ora.hu

 

 

A zsidó lakosság jól érzi magát Magyarországon, a zsidó közösség államalkotó tényező – mondta. Rámutatott, hogy tizenhárom elismert kisebbség van Magyarországon, és hogy a készülő új választási törvény erősíti demokratikus képviseletüket. A kisebbségek és a magyarok együttélése jó Magyarországon – mondta. Kijelentette, hogy az Emberi Jogok Európai Egyezményének szinte minden pontját tartalmazza az új alkotmány.

Az osztrák-magyar kapcsolatokról Schmitt Pál úgy vélekedett, hogy azok változatlanul jók. “Kisebb viták nem szoríthatják háttérbe azt, hogy Ausztria a legmegbízhatóbb szomszédunk” – mondta.

“Sem a kormány, sem a lakosság nem felelős a svájci frank felértékelődéséért” – mondta a devizahitelek végtörlesztéséről szóló törvénnyel szembeni osztrák bírálatokkal kapcsolatban. Rámutatott, hogy az intézkedés nem csak osztrák, hanem magyar bankokat is érint.

Az elnök nem értett egyet Charles Gati magyar származású amerikai politológus véleményével, miszerint Magyarország nemzetközileg elszigetelődött. “Nagyon sok barátunk van Európában” – mondta. Kijelentette, hogy a magyar EU-elnökség teljesítményéről sok kedvező visszajelzés érkezett.

Schmitt Pál úgy vélekedett, nem egyedülállóak Európában a Gyurcsány Ferenc volt kormányfő ellenihez hasonló eljárások. Egyúttal hangsúlyozta, hogy mivel folyamatban lévő bírósági ügyről van szó, a sukorói beruházáshoz kötődő eljárás jogi megítélésétől tartózkodik – írja az MTI.

Elzárkózott a Julija Timosenko volt ukrán kormányfő elleni bírósági per jogi megítélésétől is. A Die Presse riportere párhuzamba állította a Gyurcsány Ferenc elleni eljárást az ukrajnaival. “A Timosenko elleni eljárás nagyon összetett, és a Nyugat szoros figyelemmel kíséri” – fogalmazott Schmitt Pál.

A magyar államfő csütörtökön egynapos látogatásra Bécsbe utazik. Találkozik Heinz Fischer szövetségi elnökkel, majd ünnepi beszédet mond a Stephansdomban az 1956-os forradalom évfordulója alkalmából tartandó ünnepségen.

 

támogatás