Húsz év fegyház a Mazsök-őr támadóira

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Tizenkét, illetve nyolc év fegyházbüntetésre ítélte kedden nem jogerősen
a Fővárosi Bíróság azt a két fiatalembert, aki a Magyarországi Zsidó
Örökség Közalapítvány (Mazsök) belvárosi irodaházának biztonsági őrére
támadt még 2009 júliusában, és maradandó sérülést okozott neki.

 

 

forrás: mti

 

Ny. József és V. József Tamás vádlottak egy óbudai munkásszállón ismerkedtek meg. Munkájuk nem volt, alkalmi munkákból éltek. Az elsőrendű vádlott 2009 júliusában megjelent a Mazsök belvárosi irodaházánál, majd az épület portásfülkéjéből ellopta a biztonsági őr táskáját a benne lévő személyi iratokkal, bankkártyával és egy Police feliratú irattartó tokkal együtt. A bankkártyával több alkalommal próbált sikertelenül pénzt felvenni.

A két férfi ezután elhatározta, hogy a biztonsági őrtől ellopott irattartó tokot felhasználva, magát rendőrnek kiadva visszamegy az irodaházhoz, azért, hogy akár a szolgálatot teljesítő biztonsági őr megölése árán is megszerezze az ott tárolt pénzt. Az elsőrendű vádlott egy kést, míg a másodrendű egy drótkötelet vitt magával, hogy az őrt ezekkel öljék meg.

A közalapítvány irodaházánál 2009. július 12-én jelentek meg, majd a Police feliratú irattartó tokot felhasználva, a szolgálatot teljesítő biztonsági őrt megtévesztve, magukat rendőrnek kiadva bementek. A vádlottak közölték, hogy a két nappal korábban elkövetett bűncselekmény miatt jöttek, és szétnéznek az épületben.

Két óra múlva az elsőrendű vádlott távozást színlelve az épület bejáratánál nyakon szúrta a biztonsági őrt, akinek életveszélyes sérülést okozott. A vádlott ezután feltörte az emeleti irodákat és onnan egy 50 eurót tartalmazó pénzkazettát és két mobiltelefont vitt el, továbbá távozáskor az őr táskájából is kivett háromezer forintot.

Távozóban azt mondták a megsebesített őrnek, hogy mentőt hívnak hozzá, de valójában magára hagyták. A bíró indoklásában kifejtette: életveszélyes sérülést szenvedett a sértett, és maradandóan károsodást a jobb kezére.

A bíróság előre kitervelten és nyereségvágyból elkövetett emberölés bűntettének kísérlete miatt mondta ki bűnösnek a vádlottakat, akik közül a másodrendűt bűnsegédként ítélte el. Az elsőrendű vádlottat emellett hatrendbeli okirattal visszaélés vétsége és készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel visszaélés vétsége miatt is bűnösnek mondta ki.

Az ügyészség tudomásul vette a döntést, a két fiatalember – akik utolsó szó jogán azt mondták, hogy megbánták tettüket – enyhítésért fellebbeztek, így a per a Fővárosi Ítélőtáblán folytatódik.
 

[popup][/popup]