Kitüntették Randolph L. Braham holokauszt-kutatót

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A magyarországi holokauszt legnagyobb kutatójáról kapta nevét a
budapesti Emlékközpont most átadott Tékája és Információs központja.
Randolph L. Braham a soá világszinten elismert szaktekintélye, a magyar
intézmény kutatásainak külföldi támogatója, a Washingtoni Holocaust
Múzeum és a New York City University professzora. A Magyar holokauszt és
számos más alapmunka szerzője személyesen jött el az avatásra, és
megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend középkeresztjét is. 

 

 

forrás: atv.hu

 

Randolph Braham humanista, szenvedélyes de egyben tárgyszerű kutató, akit a gyűlölet sosem ragadott el – így beszél róla hazai kollégája, akivel a 90-es években közösen is dolgozott. Randolph Braham olyan emlékművet állított a magyar szenvedőknek, amilyet más társadalmak elnyomottjai nem kaphattak meg: addig nem nyugodott, míg meg nem szerezte az elhurcoltak listáját minden magyar településről.

A magyar kormány, személyesen Orbán Viktor és a köztársasági elnök köszönetét tolmácsolta a globális ügyekért felelős külügyi helyettes államtitkár, aki azt kívánta a 89 éves történésznek, hogy legalább 120 éves koráig kutasson.

A kutató a Magyar Köztársasági érdemérem Középkeresztjét is megkapta. Braham azt mondta, sajnálja, hogy tudásával hozzá kellett járulnia egy borzalmas korszak feltárásához. De büszke itteni kollégáira és arra, hogy a budapesti Holokauszt Múzeum igazgatója őrzi a titkot. Hogy mit, arra nem derült fény.

Randolph Braham minden vágya, hogy a polcokat megtöltsék a könyvei, és használják az adattárat, akik betérnek a központba.

 

[popup][/popup]