A holokauszt áldozatairól emlékeztek meg Bukarestben

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Traian Basescu államfő üzenetében kifejtette: ez a megemlékezés annak a
szomorú történelmi múltnak a vállalása, amely a román zsidók Dnyeszteren
túli területre való deportálásának kezdetét idézi fel, azt az
időszakot, amikor embereket egy ideológia nevében áldoztak fel. 

 

 

forrás: mti

 

A romániai zsidó hitközségek szövetsége és a romániai Elie Wiesel Intézet által szervezett megemlékezésen részt vett Izrael, az Egyesült Államok, Németország és Franciaország bukaresti nagykövete. Az amerikai nagykövet méltatta Románia törekvését, hogy szembenézzen saját múltjával. Radu Ioanid, a washingtoni Holokauszt Emlékmúzeum igazgatója üdvözölte, hogy a román kormány két évvel ezelőtt emlékművet állíttatott Bukarestben a holokauszt áldozatainak emlékére.

Ugyanakkor aláhúzta, hogy az antiszemitizmus és az egykori fasiszta vezetők kultusza még mindig jelen van Romániában, amelyet óva intett attól, hogy – mint mondta – Magyarország sorsára jusson, ahol a Jobbik parlamenti párt lett. Ioanid szerint a romániai holokauszt nyomán 280 ezer román és ukrán zsidót deportáltak a Dnyeszteren túli területre, valamint 25 ezer romát is.

Emlékeztetett, hogy az akkoriban Magyarországhoz tartozó Észak-Erdélyből 135 ezer zsidót szállítottak a haláltáborokba. A holokauszt áldozatairól szerdán a román parlament képviselőházában is megemlékeznek. Romániában hivatalosan 2004 óta szervezik meg ezt a megemlékezést. Akkor Ion Iliescu volt államfő által a romániai holokauszt vizsgálatára felkért nemzetközi bizottság megállapította: Románia polgári és katonai hatóságait 280-380 ezer romániai és ukrajnai zsidó haláláért terheli a felelősség.
 

[popup][/popup]