Az ENSZ a zsidó telepesek támadásainak megfékezését sürgeti

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Egyúttal azzal vádolta az izraeli hadsereget, hogy miközben a
telepeseket nem képes megfékezni, mindig gyorsan cselekszik, amikor a
palesztinok ellen kell erőt alkalmaznia. Rupert Colville, az emberi jogi
főbiztos egyik szóvivője hangsúlyozta, hogy Izraelnek kötelessége
megvédeni a palesztin civileket és azok vagyonát.

 

 

forrás: mti

 

“Minden jel arra utal, hogy részrehajlóak a telepesekkel szemben, és talán nem lépnek fel elég határozottan a palesztin falusiak védelmében” – mondta Colville Genfben újságíróknak. A szóvivő felidézte azt az esetet, amikor szeptember 23-án – a palesztin ENSZ-felvételi kérelem benyújtásának napján – a ciszjordániai Kuszra faluban egy izraeli katona lelőtt egy palesztin férfit, ugyanaznap a katonák megvertek két őrizetbe vett fiatalkorút, két héttel később, október 6-án pedig egy olívaültetvényt tettek tönkre zsidó telepesek a faluban.

“A palesztinok elleni erőszak miatti felelősségre vonás kevesebb mint elégséges, és össze sem vethető az ellenkező esetekkel – mondta Colville. – Amikor palesztinok intéznek támadást a telepesek ellen, mindig nagyon-nagyon kemény a reagálás.” Izrael genfi ENSZ-missziójának egy szóvivője nem kívánta kommentálni kedden az OHCHR állásfoglalását, az izraeli hadsereg viszont nyilatkozatban hangsúlyozta, hogy nem fog megengedni semmiféle zavargást, sem azt, hogy egyesek saját maguk próbáljanak igazságot szolgáltatni.

Az izraeli rendőrség egyik illetékese kedden azt mondta, hogy a rendőrség külön egységet állított fel a palesztinok ellen Ciszjordániában és Izraelben elkövetett gyújtogatásokért és más erőszakcselekményekért felelős izraeliek felkutatására és az ellenük való vádemelésre. Az ENSZ emberi jogi főbiztosának szóvivője kedden úgy vélte, hogy a palesztinok elleni támadások szeptember eleje óta tapasztalt elszaporodása “jól mintázza a telepeserőszak egész Ciszjordániára kierjedő jelenségét”.

Ez a jelenség Izraelben heves bírálatokat vált ki, a szélsőjobboldali politikusok ugyanakkor úgy vélik, a felelősség mindezért az izraeli hatóságokat terheli, amelyek újra és újra felvetik annak lehetőségét, hogy a megszállt területek, illetve a zsidó telepek egy részét “a zsidó nép ellenségeinek kezére jutassák”. A szélsőségesek szerint a telepesek támadásaikkal csak ennek a politikának az árát fizettetik meg a palesztinokkal.
 

[popup][/popup]