Horogkeresztet mázoltak a bibliai József sírja fölé

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Horogkereszteket mázoltak a bibliai József sírja fölé emelt épület
falaira a ciszjordániai Nábluszban – közölte az izraeli hadsereg egyik
szóvivője csütörtökön.

 

 

forrás:mult-kor.hu

 

Izraeli katonák csütörtök reggel fedezték fel a falakra mázolt horogkereszteket. A katonák megtisztították a helyet, s az ügy miatt Izrael panaszt tett a Palesztin Hatóságnál – tette hozzá szóvivő.

A bibliai József sírja zarándokhely a vallásos zsidó telepesek és ultraortodox zsidók számára.

Az ószövetségi történet szerint József Ábrahám dédunokája, Jákob és Ráhel fia. Apja legkedvesebb fia volt, s ezért irigy fivérei eladták rabszolgának. Egyiptomba került, ahol megfejtette a fáraó álmát, így elkerülhetővé vált az ország népét fenyegető éhínség, ezért főhivatalnokká tették. Amikor testvérei Kánaánból Egyiptomba mentek élelemért, megbocsátott nekik, az egész háznépet meghívta a termékeny Gósenbe, ahol letelepedtek. Tőlük származott Izrael 12 törzse; József története szerepel a Koránban is.

A palesztin autonómiáról szóló oslói megállapodások (1993) értelmében József sírja izraeli ellenőrzés alatt maradt volna. Pár héttel a második intifáda kirobbanása után, 2000 októberében kivonták Nábluszból a József síremlékét őrző izraeli egységeket, miután a palesztinok vállalták az épület őrizetének ellátását, illetve azt, hogy megóvják mindenféle támadástól.

Néhány órával az izraeli katonák elvonulása után azonban palesztin fegyveresek és polgári személyek megrohamozták a síremléket, s részlegesen lerombolták. A síremléket később restaurálták és mecsetté alakították át. Vallásos zsidók havonta egy alkalommal elzarándokolhatnak a síremlékhez, kivéve a nagyon feszült időszakokat.
 

[popup][/popup]