War of Attrition

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Néhány évvel ezelőtt Izraelben katonákkal beszélgetve szóba kerültek az
arab-izraeli háborúk. Azt tapasztaltam, hogy míg a Hatnapos vagy a
Yom-Kippuri háborúkat szinte mindenki ismerte, jóval kevesebbet tudtak,
még a katonáknak is, a kettő közötti időszakról, melyet az irodalom
többféle elnevezéssel illet, de általában „ felőrlő háborúként” vagy
„War Attrition”-ként emleget.
 

 

forrás:amicay.hu

 

Egy korábbi írásában ema  úgy fogalmaz, hogy a hatnapos háború utáni euforikus állapotot ez örőlte fel. A kissé sommásnak tűnő megállapítás jól fejezi ki az időszak lényegét.
1967 után a térségben és Izrael történetében jelentős társadalmi, politikai, gazdasági és katonai változások mentek végbe. Említsünk meg néhányat:
–  arabok százezrei éltek a megszállt területeken.
–  Izrael társadalmi életében bekövetkezett változások. / szefárdok beilleszkedése, az orosz alijázok nagyobb számú megjelenése, kibutz mozgalom változásai stb./
–  diplomáciai elszigetelődés. /pl. Franciaország/
–  terror akciók jellegének, súlyosságának változása / Müncheni olimpia/
–  meghatározó politikai személyiségek halála. / Levi Eskhol, Nasszer/
Az időszak belső periodizálása változatos. Elég csak megemlíteni, hogy a katonai események, kisebb vagy nagyobb összecsapások, rövidebb szünetektől eltekintve végig jellemezték ezeket az éveket. A politikai és katonai eseményeket tekintve általában a következő időszakokat lehet megkülönböztetni:
-1967.-1968. március, „majdnem háború” időszaka.
-1968. március 8. Nasszer bejelentése a „War of Attrition” /Milhemet Hatashah/ kezdete. Ideiglenes fegyverszünet 1970. augusztus 8.
-1970-1973 okt. „ sem béke sem háború” időszaka.
Az a véleményem, hogy a fentiektől némileg eltérő a Yarkon parkban lévő emlékművön feltüntetett dátumok a lényeget jól érzékeltetik.

Mielőtt a katonai eseményekre rátérnék két rendkívül fontos politikai történést kell felidézni. 1967. június 16-án / néhány nappal a harcok befejezése után/ Izrael javaslattal élt a tárgyalásokra, sőt területek visszaadására is. Sajnos a mai napig is jellemző az arab reagálás. Az Arab Liga 1967. szeptemberi ülésén megfogalmazza a hírhedt választ: ” se béke se megegyezés se elismerés”

A katonai összecsapások, mint már említettem végig jellemezték az időszakot. Az első összecsapásra 1967. júliusában került sor, amikor az egyiptomi tüzérség több órán keresztül lőtte Port Fuad térségében az izraeli állásokat. Júliusban több alkalommal került sor légi összecsapásokra. 1967. október 21.-én egyiptomi /vagy szovjet?/ rakétanaszádok nemzetközi vizeken elsüllyesztik az „Eilat” izraeli rombolót. A támadás 199 izraeli tengerész halálát okozza. Válaszul az izraeli légierő /IAF/ támadásokat intéz egyiptomi katonai és üzemi létesítmények ellen.

 

[popup][/popup]