Náci egyenruhában vonultak az egyik thaiföldi iskola diákjai

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A Simon Wiesenthal Center múlt héten felszólította az ázsiai ország
keresztény vallási vezetőit, hogy ítéljék el az egyik thaiföldi
iskolában rendezett felvonulás szervezőit, amiért a diákok náci
öltözékben és karlendítések közepette vonultak.

 

forrás: mult-kor.hu

 

A Los Angeles-i Simon Wiesenthal Center elítélte a rendezvényt, amely szerinte „dicsőítette a nácikat”. A felvonuláson készített képeken jól látszik, amint a diákok horogkeresztes zászlót visznek, náci egyenruhában sétálnak, miközben „Sieg Heil” kiáltásokkal és karlendítésekkel üdvözlik egymást, néhányan pedig Hitlernek öltöztek.

Abraham Cooper rabbi, az intézet egyik vezetője szerint a felvonulás nem jöhetett volna létre az iskolai vezetés tudta és együttműködése nélkül. „Nehéz felmérni azt, hogy ez az esemény mennyire sértette a holokauszt-túlélők és az áldozatok családjainak érzékenységét. Nem lehet igazolni ennek a tanulásban betöltött szerepét” – mondta el a rabbi.

A Simon Wiesenthal Center ezért sürgeti a felelősök megnevezését, s az ellenintézkedések meghozatalát. Cooper szerint 2007-ben már sor került egy ilyen eseményre Bangkokban, kétszáz diák részvételével, legutóbb pedig egy thai rockbanda, a Slur öltött náci viseletet.

Múlt hét szerdán a Szent Szív Iskola vezetése közleményben fejezte ki az eseménnyel kapcsolatos „mélységes szomorúságát”, s az intézmény nevében bocsánatot kért a zsidó emberi jogi szervezettől.
 

[popup][/popup]