Izrael elismerése, a terror elutasítása

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Izrael elismerése, a terror elutasítása Palesztin ígéretek az EU-nakAz
Európa Tanács (ET) parlamenti közgyűlésének strasbourgi ülésszakán
kedden megszavazták a demokráciapartneri jogállást a Palesztin Nemzeti
Tanácsnak. A demokráciapartnerré vált palesztin parlament kötelezte
magát az erőszaktól való tartózkodás, a terrorizmus elutasítása,
valamint Izrael elismerése mellett.
 

 

 

forrás:atv.hu

 

Szalim Zanún, a palesztin parlamenti testület elnöke köszönő beszédében történelmi jelentőségűnek nevezte a fejleményt, és úgy vélekedett, hogy az hozzájárul a közel-keleti béke megteremtéséhez.
   
A palesztinok parlamentje ezentúl hattagú delegációt küldhet az ET parlamenti közgyűlésének plenáris üléseire, és ezek a delegációtagok a szakbizottságok strasbourgi tanácskozásaiba is bekapcsolódhatnak, ám szavazati joguk nincs.
   
A demokráciapartneri jogállást az Európa Tanács az Európával szomszédos térségek törvényhozó testületei számára hozta létre, azzal a céllal, hogy az ilyen státust elnyerők kamatoztathassák az immár összeurópai tömörülésnek tekinthető ET-ben az elmúlt évtizedek során felgyülemlett demokráciafejlesztési tapasztalatokat. Elsőként, idén júniusban Marokkó parlamentje kapta meg a demokráciapartneri státust.
   
Az ET parlamenti közgyűlése részéről a holland Tiny Kox képviselő méltatta a Palesztin Nemzeti Tanács új jogállását, és egyben utalt azokra reményekre is, amelyeket Európában az “arab tavasz” nyomán táplálnak az arab országokban megnövekedett demokráciaesélyeket illetően.
   
A demokráciapartnerré vált palesztin parlament kötelezte magát az Európa Tanács által vallott értékek tiszteletben tartására – azon belül különösen a szabad és tisztességes választások fontosságának elismerésére, de például arra is, hogy fellép a halálbüntetés eltörlése érdekében. Az erőszaktól való tartózkodás, a terrorizmus elutasítása mellett olyan vállalások is együtt járnak a demokráciapartneri státus megadásával, mint Izrael létjogosultságának elismerése, illetve Gilad Salit fogságba ejtett izraeli katona szabadon engedése. Az Európa Tanács parlamenti közgyűlése két éven belül áttekinti, miképpen haladt előre a Palesztin Nemzeti Tanács a vállalások teljesítésében.
   
Csütörtökön Mahmúd Abbász, a Palesztin Hatóság elnöke szólal fel az ET parlamenti közgyűlésének őszi ülésszakán.

[popup][/popup]