Kié a milánói Brera-képtár festménye?

Írta: MTI - Rovat: Hírek - lapszemle

Francia-olasz-amerikai képvita robbant ki egy festmény hovatartozása kerül. Az Egyesült Államok hatóságai lefoglalták a milánói Brera-képtár egyik képét; a barokk alkotást egykori tulajdonosai követelik vissza, akiktől a francia Vichy-kormány vette el.

Forrás: MTI

 

A Floridában szeptemberben kiállított ötven olasz barokk festményből negyvenkilenc tért vissza eredeti múzeumába, a milánói Brera-képtárba. Girolamo Romanino 1538-ban festett művét a keresztet vivő Krisztusról az Egyesült Államok hatóságai lefoglalták és visszatartják, amíg nem tisztázódik a festmény tulajdonviszonya.

A Romanino-képet egykori tulajdonosa, Federico Gentili di Giuseppe jelenleg az Egyesült Államokban élő leszármazottjai követelik vissza, azt állítva, hogy a festményt a családtól a fasizmus idején rabolták el. A második világháború előtt Franciaországban élő Gentili di Giuseppe zsidó család értékes gyűjteményét a Vichy-kormány 1941-ben elkobozta, majd árverésre bocsátotta.

A festmény a hetvenes években tűnt fel Itáliában, először magángyűjteményben, majd a Brera-képtárban. Gentili di Giuseppe örökösei 1999-ben a párizsi bírósághoz fordultak, amely megállapította, hogy faji okokból végrehajtott vagyon-eltulajdonítás történt. Az ítélet után a párizsi Louvre múzeum négy képet visszaadott a családnak, a Brera-képtár ezt megtagadta.

Amikor a Romanino-kép ideiglenes kiállításra Floridába érkezett, a Gentili di Giuseppe család azonnal az amerikai hatóságok beavatkozását kérte. Az esetről beszámoló olasz sajtó szerint kemény és hosszú francia-olasz-amerikai diplomáciai harc várható, addig pedig a festmény lefoglalás alatt marad.
 

[popup][/popup]