Náci uniformisban vonultak az iskolai ünnepségen a lányok

Írta: - Rovat: Hírek - lapszemle

A katolikus iskola diákjai nemzetközi felháborodást keltettek jelmezeikkel: egy iskolai ünnepségre horogkeresztes egyenruhákba bújtak, egyikük Hitlernek öltözött.

Forrás: ATV

A jelmezbálról készült fotók bejárták a világot, a Los Angeles-i Simon Wiesenthal Központ tiltakozását jelentette be, ezt követően kért bocsánatot a Chiang Maiban található Sacred Heart College katolikus iskola vezetősége. A Wiesenthal Központ a thaiföldi egyházvezetést kérte fel arra, hogy intézkedjen az ügyben, hiszen a holokauszt-túlélőknek és családjaiknak ezek a képek nagy lelki szenvedést okoznak.

„Nem szándékosan okoztak problémákat”, nyilatkozta Phongphan Yodmuangcharoen, az Oktatási Minisztérium egyik szóvivője. A résztvevő lányoknak fogalmuk sem volt az egyenruhák történelmi jelentéséről, tette még hozzá. Nem tudták, hogy a kosztümök negatív jelentéssel bírnak, mondta az iskolatanács egyik tagja a Bangkok Postnak. 

naciuniformis_11_09_30.jpg

A beöltözött diáklányok horogkeresztes zászlókat is kiraktak az iskolára. Ezekhez az ázsiai országban könnyen hozzájuthattak. A tanárok nem tudtak a diákok terveiről, mert helyi szokás szerint a jelmezek az utolsó pillanatig titokban maradnak.

A média úgy értesült, hogy a thaiföldi tanárok sem voltak túlzottan tájékozottak az ügyben – külföldi szülők és pedagógusok fejezték ki megdöbbenésüket a történtek miatt. A thaiföldi iskolákban az európai történelmet csak nagyon nagy vonalakban tanítják. A holokausztról a thai emberek zöme csak felnőttként, könyvekből vagy filmekből, szerez tudomást.

A magániskola levélben kért bocsánatot a nyugati nagykövetségektől és azt írták, hogy a lányok levonták a megfelelő következtetéseket. Az iskolát az eset „mélyen megrázta”, állt az írásban.

Az országban egyébként nem ez volt az első ilyen eset. 2007-ben 200 diák öltözött be Bangkokban iskolájuk nyári ünnepsége alkalmából nácinak.

dpa/sara
 

[popup][/popup]