Kérvényezték a palesztin állam ENSZ-tagságát

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Mahmúd Abbász palesztin elnök a belengetett amerikai vétó ellenére is
kérvényezte az önálló palesztin állam teljes jogú tagságát az ENSZ-ben.
Navaf Szalám, a Biztonsági Tanács soros elnöki tisztségét betöltő
Libanon ENSZ-nagykövete közölte, hogy a palesztin tagfelvételi kérelmet
tartalmazó levelet megküldte a testület tizenöt tagjának, s helyi idő
szerint hétfő délután három órára tűzte ki az első megbeszélés
időpontját.

 

 

forrás: index.hu

Mahmúd Abbász palesztin elnök hivatalosan is átadta Ban Kimun ENSZ-főtitkárnak a levelet, amelyben az önálló palesztin állam teljes jogú tagságát kérvényezte a világszervezetben. Annak ellenére is benyújtotta a kérelmet, hogy az Egyesült Államok már előre jelezte, megvétózza a döntést, és a BBC forrásai szerint nyugati diplomaták az utolsó pillanatig próbálták lebeszélni.

A beadványt ismerő források azt mondták a BBC-nek, hogy a dokumentum rövid és tömör, és az 1967 előtti határok alapján kérvényezi az önálló Palesztina elismerését.

Abbászt többen felállva fogadták, amikor a kérvény benyújtása után beszédet mondott az ENSZ közgyűlése előtt. Arra kérte a Biztonsági Tanács tagjait, hogy szavazzák meg a tagsági kérelmüket. Mint mondta, elérkezett az idő, hogy a palesztinok is szabadon élhessenek egy független államban.

“Építsünk együtt olyan jövőt gyerekeinknek, ahol szabadságban, biztonságban és gazdagságban élhetnek” – mondta Izraelnek üzenve. “Építsünk hidat a párbeszédből az ellenőrző pontok helyett.” Abbász beszédében elsősorban a zsidó telepbővítéseket okolta a béketárgyalások befagyásáért.

Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök Abbász beszéde után reagált az ENSZ-ben. Megismételte, hogy a palesztinoknak az állammá válásuk előtt kell békét kötniük Izraellel. Netanjahu szerint a békeszerződésnek ki kell elégítenie Izrael jogos biztonsági igényeit. Ebben az esetben “Izrael nem utolsóként, hanem elsőként üdvözölné a palesztinokat az ENSZ-ben”.

Abbász már korábban is jelezte, hogy az ENSZ-döntéstől függetlenül is folytatni akarják a béketárgyalásokat, azonban álláspontjuk megerősítéseként értelmezhetnék a támogatást a világszervezetben. Izrael azonban úgy véli, hogy a palesztinok a kérvényükkel csak újabb akadályt állítottak a béketárgyalások elé.
Tízezrek ünnepelnek

Abbász békés demonstrációkra szólította fel a palesztinokat Ciszjordániában és Kelet-Jeruzsálemben, ahol több ezren vonultak utcára és kivetítőn nézték a palesztin elnök beszédét. Rámalláhban, Nábluszban, Hebronban és Jerikóban is tízezrek ünnepeltek Abbász beszéde után.

Izraeli tisztviselők bejelentették, hogy az ország hadseregét, határőrségét és rendőrségét is magasabb készültségi fokozatba helyezik pénteken, mert zavargásoktól tartottak a kérvény benyújtása miatt.

Csak kisebb összecsapásokról érkeztek hírek napközben. Palesztin források szerint egy palesztint lelőttek az izraeli katonák Kuszra városnál, a tüntetők közül többen pedig izraeli zászlókat és Barack Obama képmásait égették el. Több palesztin fiatalt is őrizetbe vettek, Kalandijában pedig az izraeli katonák könnygázt vetettek be a köveket dobáló palesztinok ellen.
Nem fog átmenni a Biztonsági Tanácson

A kérvényt először Ban Kimun főtitkár tanulmányozza, majd továbbítja azt a Biztonsági Tanácsnak. Ahhoz, hogy egy tagállam az ENSZ teljes jogú tagja lehessen, szükség van az ENSZ Biztonsági Tanácsának támogatására, és utána a tagállamok kétharmadának szavazatára is. Mivel az Egyesült Államok már világosan jelezte, állandó tagként megvétózza a palesztinok kérvényét a BT-ben, ezért a pénteki kezdeményezés biztosan elbukik.
 

[popup][/popup]