Paul Lendvai: Bécs sokkolódott Orbántól

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A Der Standard című osztrák napilapban Paul Lendvai írt a végtörlesztés bevezetésére adott ausztriai reakciókról.
 

 

 

forrás:hirszerzo.hu

 

“Azt még nem tudni, hogy a devizahitelek egyösszegű végtörlesztéséről szóló vitatott tervnek valóban olyan hatalmas kockázatai vannak-e, mint azt sok bel- és külföldi szakértő állítja. A hátrányos politikai következmények mindenesetre már most egyértelműek, főleg Bécsben” – írja Paul Lendvai a Der Standardban közölt, “Bécs sokkban” című jegyzetében.

Alig van más nyugati ország, amely annyira segítette a nyitás élenjárójának tartott Magyarországot a demokráciába és piacgazdaságba való átmenetben, mint Ausztria. Az, hogy most az osztrák sajtó “puszta-Putyinnak”, “bankrablónak”, radikális nacionalistának nevezi Orbán Viktort és hogy éppen az Osztrák Néppárthoz tartozó pénzügy- és külügyminiszter követel nemzetközi fellépést, azt a sokkoló hatást és mély csalódottságot tükrözi, amelyet még az osztrák politikai és gazdasági elit azon becsapott konzervatív tagjai is éreznek, akik eddig diszkréten nem vették tudomásul Orbán vitatott belpolitikai intézkedéseit – írta Lendvai.

“A Kádár-rezsim – az 1956-os forradalom véres leverése után évekig tartó – bosszúhadjárata óta egyetlen magyar kormány, vagy pontosabban fogalmazva, egyetlen budapesti kormányfő sem kapott ilyen éles kritikát az osztrák sajtótól, mint Orbán Viktor” – olvasható az írásban.

 

[popup][/popup]