Hamasz terrorhálózatot leplezett le Izrael Ciszjordániában

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Az izraeli belbiztonsági, a Sin Bét a hadsereggel és a rendőrséggel
karöltve kiterjedt terrorszervezetet leplezett le Ciszjordániában.
Tucatnyi Hamasz-terroristát tartóztatták le, köztük a márciusban, a
jeruzsálemi buszmegállóban elkövetett pokolgépes merényletért felelős
palesztint is. A most leleplezett terrorista szervezetek több újabb
támadás végrehajtására készültek a zsidó állam ellen. Jeruzsálem
sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy még az ENSZ szavazás előtt sem hagy
fel az ellenséges tevékenységével a palesztin terrorszervezet.

 

forrás:atv.hu

Az egyik legjelentősebb izraeli napilap, a Jediót Ahronót online oldala (Ynet) szerint több terrorista sejtből álló csoportot lepleztek le Ciszjordániában. A lap úgy tudja, hogy az egyik ilyen sejt áll a jeruzsálemi Nemzetközi Kongresszusi Központ melletti buszmegállóban végrehajtott gyilkos terrortámadás mögött. A márciusi pokolgépes támadásban egy brit turista életét vesztette, 47 személy pedig megsérült. A Sin Bét egyik vezetője a Ynet-nek elmondta: a kiterjedt terrorszervezet része az izraeli célpontok elleni támadásokra készülő Hamasznak. Az iszlamista csoport infrastruktúrájának a leleplezésével arra is fény derült, hogy a Hamaszon belüli csoportok, köztük külföldön tevékenykedő szervezetek, egyre gyakrabban kísérelnek meg fegyvert csempészni a Gázai övezetből Ciszjordániába.
 
A hadművelet részeként az utóbbi hetekben több tucat terrorista sejthez tartozó Hamasz-terroristát tartóztattak le Ciszjordániában. A Ynet értesülései szerint a tervezett terrorcselekmények között szerepelt egy jeruzsálemi öngyilkos bombamerénylet, a támadáshoz felhasználandó robbanóanyagok között pedig találtak egy zsákba rejtett, 3 kg robbanótöltettel és repeszdarabokkal és csapágygolyókkal megrakott tűzoltó készüléket is. A robbanószerkezetet egy 23 éves, izraeli állampolgársággal rendelkező kelet-jeruzsálemi arab, Azhak Arrafa lakásán találták. Azhak beismerte: részt vett a jeruzsálemi Kongresszusi Központ elleni támadásban is, és újabb merényletre készült. Azhak letartóztatása után az izraeli belbiztonsági erők őrizetbe vettek egy 20 éves hebronit, Szájíd Kóaszmét, aki öngyilkos merényletre készült.
 
A terrorhálózat infrastruktúráját a Hamasz Szíriában működő szervezete támogatta anyagilag – a szintén letartóztatott – Iman al-Adm, 39 éves palesztin futár közreműködésével, aki a pénzt Ciszjordániába csempészte. A futár kihallgatása során kiderült: rendkívül magas színvonalú katonai kiképzésben részesült Szíriában, és világszerte több bevetésen (többek között Szíriában, Törökországban és Kínában) is részt vett.  A letartóztatottak többsége már ült izraeli börtönben, különböző terrorcselekményekben történő részvétel miatt. Izraeli hírszerzők, még a börtönben működő Hamasz-sejti forrástól úgy értesültek, hogy több, rövidesen szabaduló rab között végzett a Hamasz toborzást, ciszjordániai célpontok elleni támadásokhoz. Ezen kívül a terroristák tervezték még izraeli katonák elrablását is, akiket Izraelben fogva tartott Hamasz-tagokkal szerettek volna kicserélni.

Az egyik izraeli belbiztonsági vezető sajnálkozását fejezte ki, hogy a Hamász a palesztin állam elfogadását célzó közelgő ENSZ- szavazás ellenére is folytatja ellenséges tevékenységét. Egyszersmind azon reményének adott hangot, hogy Ramallah nem érdekelt abban, hogy a Gázai övezetben vagy Ciszjordániában elharapóddzon az erőszak.

 

[popup][/popup]