2013-ban nyílik a Lengyel Zsidók Történetének Múzeuma

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A varsói gettófelkelés kitörésének 70. évfordulóján, 2013. április 19-én
megnyitja kapuit a látogatók előtt a Lengyel Zsidók Történetének
Múzeuma (MHZP) a lengyel fővárosban – jelentették be Varsóban.

 

 

forrás: mult-kor.hu

 

Az építkezés helyszínén rendezett sajtóértekezleten jelen volt a PPP-konstrukcióban létesülő múzeum építésében részt vevő valamennyi fél képviselője: Bogdan Zdrojewski, a kultúra és nemzeti örökség minisztere, Hanna Gronkiewicz-Waltz varsói főpolgármester, Marian Turski, a Múzeumi Tanács elnöke, Agnieszka Rudzinska, a múzeum igazgatója és Piotr Wislicki, a Zsidó Történeti Intézet (ZIH) elnöke.

Az MHZP a világ egyetlen múzeuma, amely a lengyel zsidók ezeréves történetét mutatja be a középkortól máig. Kulturális intézmény lesz, egyúttal az emlékezés és párbeszéd helye, ahol a fiatal nemzedékeket toleranciára és megbecsülésre nevelik.

A hétfői sajtóértekezlet fő újdonsága az volt, hogy a kulturális minisztérium és Varsó városa bejelentette, a négyszeresére, 10 millió zlotyra (670 millió forint) emeli a múzeum építésére szánt hozzájárulást, ami lehetővé teszi a munkálatok felgyorsítását és a csupa beton- és üvegépület megnyitását a tervezett időpontban. A múzeum alapkövét 2007-ben helyezték el az egykori gettó helyén, a Gettó Hőseinek Emlékműve előtti téren. A teljes beruházás mintegy 200 millió zlotyba (13 milliárd forint) kerül.

A múzeumtól 350 méterre található az egykori Umschlagplatz, ahonnan a hitleristák a varsói gettóból 300 ezer lengyel zsidót vonatszerelvényeken a treblinkai megsemmisítőtáborba hurcoltak. A lengyel zsidóság Európa egyik legnagyobb zsidó közössége volt a II. világháború előtt, mintegy 3,5 millió főt számlált. Túlnyomó részük a holokauszt áldozata lett.

A múzeum már működő honlapja a http://www.jewishmuseum.org.pl/ címen érhető el.
 

[popup][/popup]