22 síita zarándokot lőttek agyon egyenként szunnita fegyveresek

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Huszonkét iraki síita zarándokot mészároltak le feltehetően szunnita
radikális iszlamista fegyveresek hétfő este a nyugat-iraki el-Anbár
tartományban – közölte a rendőrség.

 

 

forrás: hvg.hu

 

A hívők – 22 férfi és nyolc nő – a dél-iraki Kerbelából utaztak Szíriába egy buszon és egy minibuszon. A fegyveresek a fővárostól, Bagdadtól 300 kilométerre nyugatra megállították a két járművet, leparancsolták róla a nőket, és a férfiakat a nagyobbik buszon elvitték a főúttól néhány kilométerre. Ott leszállították, és egyenként agyonlőtték őket.

Irak 2006-2007-ben a polgárháború szélére sodródott, mindennaposak voltak a szunnita és síita felekezetek egymás elleni támadásai. Akkoriban a sivatagban elterülő el-Anbár tartomány volt a szunnita radikális iszlamista lázadók egyik fellegvára.

Előzőleg, hétfő reggel a Bagdadtól 60 kilométerre északra fekvő Baakúbában ismeretlenek lelőtték az as-Suhada mecset imámját. A gyilkosok hangtompítós fegyvert használtak. A 63 éves szunnita hitszónok ismert volt arról, hogy rendszeresen ostorozta az al-Kaida terroristahálózatot.

Noha sokkal kevesebb az erőszakos cselekmény Irakban, mint volt 2006-2007-ben, továbbra is rendszeresek a kisebb-nagyobb merényletek, rajtaütések az arab országban. Hétfőn autóba rejtett pokolgép robbant északon, Moszulban és Bagdadtól 50 kilométernyire délre, Iszkenderíjában. Egyik merényletnek sem volt halálos áldozata, de többen megsebesültek.
 

[popup][/popup]