Zsidóktól rabolt kincsek ékesítették Eva Peront

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A The Politically Incorrect Guide to Latin America című könyv nem
titkolt célja, hogy lerántsa a leplet Dél-Amerika vezető baloldali
figuráiról. Az egyik fejezet Simon Bolivar forradalmárról szól, aki a
könyv szerint attól félt, hogy a feketék és a bennszülöttek „ellopják
előle a show-t” és hatalomra kerülnek, míg Salvador Allende marxista
chilei elnök a nácira hajazó sterilizációs programon törte a fejét.
 

 

Forrás: Múlt-kor / The Daily Telegraph

Koncentrációs táborokban elhunyt zsidó családok kincseit “örökölhette” meg Eva Peron, az egykori argentin First Lady – állítja egy új könyv.

A brazil szerzőpáros, Leandro Narloch és Teixeira (mindketten újságírók) mindezzel azt kívánja elérni, hogy végre nyíltan beszéljenek a történelemkönyvekből kilúgozott, feledésre ítélt, vitatott fejezetekről.

Eva Peron, (ismertebb nevén: Evita) Juan Peron argentin elnök második felesége 60 évvel halála után is nemzeti hősnek számít a dél-amerikai országban. Kórházak, árvaházak és iskolák épültek az ország különböző szegénynegyedeiben alapítványa áldásos tevékenységének köszönhetően, férje pedig többek között ennek köszönhetően férkőzhetett be a tömegek szívébe.

Peron volt az, aki több nácinak is segédkezett abban, hogy a világháború után Argentínába meneküljön, köztük volt Adolf Eichmann és Josef Mengele is. A könyv szerint Eva Peron tulajdonában több olyan tárgy is volt, amelyet a koncentrációs táborokban legyilkolt zsidóktól vettek el, bár azt „német és japán eredetűnek” tűntették fel.

A könyv természetesen már most nagy port kavart, néhány történész kalaplengetve beszél róla, míg mások a „történelmi kontextus hiányára” hívják fel a figyelmet. Narloch azt tervezi, hogy a jövőben a világ vezetőiről jelentet meg egy könyvet, természetesen azok sötét dolgait kivesézve.
 

[popup][/popup]