Morvai, a nem tipikus fasiszta

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Wikileaks: Nem szabad alábecsülni Morvai Krisztinát – Magabiztos, néha
arrogáns, esetenként gúnyolódó – így írja le a budapesti amerikai
nagykövetség egyik távirata Morvai Krisztina jobbikos európai parlamenti
képviselőt.

 

 

forrás: 168ora.hu

 

Morvai Krisztina még az EP-választás után, 2009. júniusában tartott sajtóreggelit külföldi tudósítóknak, erről számol be a kiszivárogtató portálon a hétvégén megjelent diplomáciai távirat – írta a Népszabadság.

Morvai a beszélgetésen civilként, emberi jogi, illetve nőjogi aktivistaként definiálta magát, és a jelen lévő újságírókon élcelődve közölte, hogy “nem egy tipikus fasiszta, vagy náci karrier” az övé. A távirat szerint a magyar médiában “Náci Barbiként” aposztrofált jobbikos képviselő egyaránt képes magas szintű diskurzusra és a legkeményebb antiszemita retorikára.

Morvai elítéli az EU-t, mint teljes mértékben igazságtalan, neoliberális, bürokratikus és korrupt rendszert, és Magyarországra többször mint perifériára szorult, “harmadikvilág-beli” országra utalt a követségi jelentés szerint. Egy kérdésre válaszolva Morvai Krisztina azt is közölte a sajtóreggelin, hogy a Jobbik szlogenje – Magyarország a magyaroké – alatt azt értik, hogy az a Magyarországon élő kisebbségekre is vonatkozik, a profitjukat hazánkból kivivő multi cégekre viszont nem.

A Levine aláírással elküldött táviratban olvasható kommentár szerint a magabiztos és karizmatikus Morvai erős, “ha nem is mindig kedvező” benyomást gyakorolt a külföldi tudósítókra. Példaként említi, hogy a politikus idiótának nevezte az egyik újságíró – a Jobbik és a második világháború közötti párhuzamra vonatkozó – kérdését, azt ajánlva a kérdezőnek, hogy “inkább menjen Izraelbe és kérdezze meg, mi a különbség Izrael és a nácik között”.

A politikus jellemzésében kiemelik kiváló angol tudását és kommunikációs képességét; a távirat azzal zárul, hogy a szélsőjobb Morvai személyében egy olyan tehetséges vezetőre lelt, akit nem lehet egykönnyen besorolni, és nem szabad alábecsülni.
 

[popup][/popup]