Nem zárták be a Sirályt

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Nem maradnak el a pinceszínház előadásai: a Király utcai Sirály kávéház május 20-ig kapott haladékot a fővárostól és a VII. kerülettől. Rendőrök, fővárosi és VII. kerületi hatósági ügyintézők jelentek meg ma reggel fél kilenckor a Király utca 50-es számú ház udvarán. A kerület – mint kirendelt hatóság – jogerős végzése szerint a Sirály kávéház színházként működtetett pincéjét kellett volna lefoglalniuk. Fél órás egyeztetés, telefonálgatás után született meg a döntés: a nonprofit kulturális központ május 20-ig kapott haladékot, addig használhatja a pincét.

Szalai-Szabó István, a Sirály vezetője szerint az alig néhány perces szemle során Schermann Márta Látványkonyha című előadásának díszletei (szombaton tarják a bemutatót) győzték meg a hatóságot arról, hogy az épület alagsorában valós munka folyik.

“Az új határidőig mindenképpen megtartjuk az előadásokat” – mondja az eredmény megszületése után Szalai-Szabó, hozzátéve: egy ilyen közösségi kulturális hely látogatói nagyon érzékenyek az ehhez hasonló incidensekre – a bezárás híre is néhány óra alatt elterjedt a városban tegnap -, így biztos, hogy zavartalanul, mintha mi sem történt volna, nem tudják folytatni a munkát. “Nem a konfliktust keressük, hanem az a célunk, hogy bebizonyítsuk, lehet nonprofit alapon közösségi kulturális helyet működtetni – folytatja Szalai-Szabó. “Azt már elértük, hogy a döntéshozók többsége is példaként tekintsen a Sirályra. Reméljük, hogy a szimpátiájuk idővel akár érdemi döntésbe is átcsaphat. Én abban hiszek, hogy leülnek az érdekelt felek, és megpróbálják a lehető legjobb megoldást megtalálni.”

Mint ismert, a Sirály kávéház tavaly ősz óta működik engedélyek nélkül a volt Könyvesház épületében, amely a tulajdonos Fővárosi Önkormányzat és a korábbi bérlő, a Budapest Székesfőváros Könyvesháza Alapítvány jogvitája miatt előtte kilenc évig állt üresen. Bár a kulturális központ vezetői minden, a kávézó és a színház üzemeltetésére vonatkozó szabályt betartottak, a peres eljárásra hivatkozva mindezidáig nem kaptak működési engedélyeket.

A helyzetet bonyolítja, hogy a több szintes épületnek és a pincének eltérő a tulajdoni viszonya. Míg a felső rész még a per tárgyát képzi, a pincét már bérbe adta a tulajdonos főváros a Budapesti Városvédő Egyesületnek. Az épület azonban csak egyben üzemeltethető: a pince a felső résztől kapja az áramot, a vizesblokk nélkül azonban, amely szintén az alagsorban található, nem működhet az emelet sem.

Repül a Sirály?

Borsos Roland

(Forrás: Kultúra.hu)

 

ELŐZMÉNYEK

 

Csütörtök reggel bezárják a Sirályt

Csütörtök reggel bezárják a Király utca 50. alatt található Sirály kávéházat, elképzelhető, hogy végleg. Vendéglátóipari egységként szerda este fogad utoljára közönséget, azt egyelőre nem lehet tudni, hogy kulturális programoknak a későbbiekben még helyet adhat-e.

A kávéház tavaly októberben nyílt meg egy foglalt házban, azaz engedély nélkül, és működésének első féléve alatt masszív kulturális központtá, a budapesti társasági élet meghatározó tényezőjévé nőtte ki magát. A hír egyébként nem meglepő: a sajtóban és a pesti éjszakában már több hónapja keringenek hírek különféle önkormányzati huzavonákról és a várható bezárásról.

 

(Forrás: Index)

[popup][/popup]