Rakétaeső miatt fújták le a zenei fesztivált Izraelben

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Vasárnap fegyverszünetet ígért a Hamasz, de az eltelt néhány nap során szinte folyamatosan robbantak a rakéták a dél-izraeli városokban. 

Forrás: atv.hu

Az izraeli hadsereg válaszul lesújtott az Iszlám Dzsihád terrorszervezet vezetőjére, aki merényleteket tervezett a zsidó állam ellen, a palesztinok azonban ezt is megtorolták, és legalább húsz rakétát lőttek ki a dél-izraeli városokra.

Szerda éjszaka több célpontot támadott az izraeli légierő a Gázai-övezet északi és déli részén, válaszul a palesztin rakétatámadásokra – közölte az izraeli hadsereg sajtóirodája. „Az éjszakai bevetés során tárolókat, és fegyverek előállítására használt műhelyeket, valamint csempészalagutakat támadtak a pilóták” – közölte a hadsereg. Palesztin források szerint a légicsapások célpontja az Iszlám Dzsihád terrorszervezet művelődési háza volt, és az éjszakai támadásban két ember életét vesztette.

Szerdán az Iron Dome izraeli rakétavédelmi pajzs sikeresen megsemmisített egy Gázai-övezetből kilőtt támadórakétát, mielőtt az becsapódott volna Beér-Sevában, valamint két másik rakétát, amelyek a dél-izraeli Askelon felé tartottak. Ennek ellenére több rakéta elérte Askelont, és az egyik megsebesített egy kilenc hónapos kisgyereket, valamint megsemmisített egy személygépkocsit. A sebesült gyermek egyik rokona szerint éppen az óvóhely felé tartottak, amikor becsapódott a lövedék, és szerteszét repülő repeszek okozták a sérülést.

A késő esti, mintegy húsz rakétából álló palesztin terrortámadásra azt követően került sor, hogy a Hamasz vasárnap, az egyik palesztinai arab terrorszervezet – a Sínai-félsziget felől elkövetett, eilati merényletek felelőse – a Népi Ellenállási Bizottság pedig hétfőn közölte, hogy leállítja a dél-izraeli városok bombázását.

Szerda délelőtt is legalább hét rakéta csapódott be az izraeli városokban – a hadsereg úgy tudja, hogy a támadásokat a palesztin Iszlám Dzsihád terrorszervezet követte el, válaszul arra, hogy az izraeli légierő likvidálta egy vezetőjüket, aki újabb merényleteket tervezett Izrael ellen a Sínai-félszigetről. Az izraeli hadsereg egyébként készült a rakétatámadásokra, miután lesújtottak az Iszlám Dzsihád vezetőre, ezért Askelonban még a szerdára szervezett Breeza zenei fesztivált is lefújták.

A palesztin Maan hírügynökség szerint az első palesztin áldozat Iszmail al-Aszmár, az Iszlám Dzsihád terrorszervezet katonai szárnyának, az Al-Kudsz Brigádoknak volt az operatív vezetője. Az Al-Kudsz Brigádok vezetője azzal fenyegetett, hogy „súlyos árat fog fizetni a zsidó állam ezért a bűncselekményért”.
 
Ezzel egyidejűleg – tartva az újabb merényletektől – az izraeli hadsereg főparancsnoka, Benny Gantz tábornagy újabb védelmi intézkedésekre adott parancsot az egyiptomi határ mentén. A hadsereg egyébként folyamatosan készültségben van a múlt hét csütörtöki támadások óta, amikor palesztin terroristák szivárogtak be a Sínai-félszigetről és izraeli buszokra, személyautókra nyitottak tüzet, meggyilkolva nyolc izraeli állampolgárt.

A támadást követő vizsgálatokat ezen a héten hozták nyilvánosságra, és küldték el Egyiptomnak, ugyanis kiderült, hogy a palesztin terroristák mellett a merényletben részt vett három egyiptomi is – köztük egy szökésben lévő elítélt. A nyomozati eredményeket azért küldték el Egyiptomnak, hogy bizonyítsák, nem szándékosan nyitottak tüzet az egyiptomi rendőrökre, akik életüket vesztették a lövöldözésben. (A rádiókommunikációt rögzítő hangfelvételt is bemutatták, amelyek az izraeli katonai műveletért felelős tiszt arra figyelmezteti a katonákat, és a katonai helikoptereket, hogy véletlenül se nyissanak tüzet az egyiptomi hatóságokra.)

[popup][/popup]