Ismét áll a bál: lefasisztázta a szlovák elnök a magyar politikust

Írta: - Rovat: Hírek - lapszemle

2011. augusztus 25.

A szlovákiai magyarok körében hatalmas a felháborodás Ivan Gasparovic elnök kijelentése miatt, amely szerint Esterházy János nem érdemel szobrot, mert Hitler híve volt. Az 1957-ben a csehszlovák kommunista börtönben meghalt magyar gróf az egyetlen politikus volt a korabeli, rövid életű szlovák törvényhozásban, aki a zsidók jogfosztása ellen szavazott.

Tudatlanság és történelemhamisítás

Vegyen történelemórákat az elnök – ajánlották a felvidéki szervezetek. A fiatalok, vagyis a Via Nova Ifjúsági Csoport nyilatkozatban közölte: nem csak sértő az elnök kijelentése, hanem nagy tudatlanságról ad számot, ezért a körükben aligha számíthat tiszteletre.

Az elnök józanságát, ítéletalkotó képességét a Most–Híd elnöke is kétségbe vonta. Bugár Béla úgy fogalmazott: az elnök úr valószínűleg nem ismeri a két háború közötti magyar politikus munkásságát, mert kijelentése messze átlépte a józan ész határait.

Ez történelemhamisítás – emelte ki a Magyar Koalíció Pártja (MKP). A párt szerint Esterházy János befeketítése csak megerősíthet minden jó szándékú embert, hogy a hivatalos politikában még mindig elfogadott a kollektív bűnösség elve.

Senki sem emelte ki, hogy az elnök egy igazi fasisztához hasonlította a zsidómentő mártír grófot. Ivan Gasparovic úgy fogalmazott, hogy amit Esterházyról mondott, érvényes Ferdinand Durcanskyra is. Mindössze annyiban hasonlít a két politikus sorsa, hogy mindketten idén kaptak szobrot.

A szlovák kormány június elején nyilatkozatban szögezte le, hogy Durcansky egy nem demokratikus, emberellenes hatalom képviselőjeként nem érdemli meg a szobrot, sem azt, hogy az emlékét ápolják. Milan Zemko történész szerint Durcansky szélsőséges antiszemita gárdista volt, aki teljes mellszélességgel támogatta a náci német politikát. Közreműködött a szlovákiai zsidóság kisemmizésében, a háború után elmenekült az országból, így 1947-ben a háborús bűnökért kirótt halálos ítéletet nem tudták rajta végrehajtani. A hetvenes években halt meg Münchenben. Ezzel szemben Esterházy János embertelen kínok után, 1957-ben morvaországi börtönben halt meg. Emlékét őrzi az a sok száz magyar, zsidó, szlovák és lengyel is, akiket ő mentett meg a biztos halál elől.

Féligazságok és rettenetes tanulmányok

Esterházy Jánosnak márciusban állítottak szobrot a kassai Csáky-Dessewffy-palota udvarán. Az emlékmű magánterületen, kerítés mögött áll, mert a mártír politikust a mai napig nem rehabilitálták Szlovákiában. A ceremóniát tüntetés kísérte, Balassa Zoltán helytörténész információi szerint a sajtósok fizettek a tüntetőknek, hogy legyen mit mutatni a tévében. Hozzátette: azóta sem volt több tüntetés, „mint akik jól végezték dolgukat, beültek a kocsijukba, és továbbmentek”. Az egyik tüntető vörös festékkel fújta le a szobrot, ennek nyomai ma is láthatók. Az ügyben feljelentést tettek, de még nincs eredmény.

Esterházy János személyének megítélése rámutat a szlovák-magyar viszony hiányosságaira – mondta a Kossuth Rádiónak Balassa Zoltán. Szerinte gyűlöletet szít a történelmi oktatás a magyarokkal szemben, Esterházyról is féligazságokat mondanak, „rettenetes tanulmányok születtek történészek tollából”. „Múltkor is volt egy konferencia Esterházyról Pozsonyban, ami botrányos volt” – tette hozzá a helytörténész.

A felvidéki magyarok több helyen állítottak már emléket Esterházy Jánosnak. Szobra van Búcsún, Királyhelmecen és Ipolynyéken is, valamint emléktáblája szülőhelyén, Nyitraújlakon.

Politikusok tiltakoztak

Gasparovic nyilatkozata miatt tiltakozott Schmitt Pál köztársasági elnök, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és a Külügyminisztérium mellett a Lehet Más a Politika is, amely történelmi ismereteinek felfrissítésére kérte a szlovák államfőt. Dorosz Dávid, a párt képviselője, a parlament nemzeti összetartozás bizottságának tagja a Kossuth Rádió csütörtöki reggeli műsorában azt mondta: úgy ítélték meg, hogy Gasparovic átlépett egy határt, és szavaival megsértette a magyarok nemzeti érzékenységét.

Esterházy János, amikor az őrület tombolt, és sokan csöndben maradtak, nagyon bátran nyíltan szembeszállt azokkal az eszmékkel, amelyek más emberek kiirtására törekedtek – emlékeztetett Dorosz Dávid. A képviselő szerint ez a helytállás a mai napig példamutató a magyarság és az egész európai közösség számára. Az LMP elküldte a szlovák államfőnek a mártír felvidéki politikus egykori szavait, amelyek tényszerűen bizonyítják a történelmi szerepét. Külön felhívták a figyelmet Esterházy Jánosnak arra a gondolatára, hogy a szlovák és magyar népnek békében kell együtt élnie, tiszteletben tartva egymás jogait.

Dorosz Dávid úgy látja, hogy Gasparovic nem véletlenül tett ilyen nyilatkozatot, hiszen Szlovákiában törékeny négypárti koalíció kormányoz, és az ellenzék mindent elkövet, hogy a kormányzó többség együttműködését gátolja. Az LMP szerint ebben a helyzetben a kormánynak minden segítséget meg kell adnia a felvidéki magyar közösségnek, hogy a számukra kedvezően változzon az állampolgársági és a kisebbségi törvény. A szlovákiai magyarság minél nagyobb jogszerzését akadályozza Gasparovic nyilatkozata – tette hozzá az ellenzéki képviselő.

[popup][/popup]