Izrael nem indít nagy szárazföldi hadműveletet

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Az izraeli nemzetbiztonsági kabinet hétfő hajnali ülésén úgy döntött,
hogy nem indít nagyszabású szárazföldi hadműveletet a Gázai övezetben,
miután a palesztin csoportok megállapodtak a tűzszünetről Izraellel. A
hivatalos bejelentés szerint azért is döntöttek így, hogy nehogy a
jelenlegi rendszert megingató tüntetések törjenek ki Egyiptomban.

 

forrás: index.hu

 

A nemzetbiztonsági kabinetet néhány órával azután hívták össze, hogy a főbb palesztin szervezetek nem hivatalos megállapodást kötöttek arról, hogy vasárnap éjszakától tűzszünetet léptetnek életbe, felfüggesztik az Izrael elleni támadásokat, ha a zsidó állam is beszünteti a légi csapásokat a Gázai övezetben. A vasárnap esti bejelentés óta ugyanakkor így is hét rakétát lőttek ki a Gázai övezetből, amelyek épületeket találtak el, de senki sem sérült meg.

A konfliktus még előző csütörtökön kezdődött, amikor egy merényletsorozatban nyolc izraeli halt meg Eilat városnál. Izraelben a Népi Ellenállás Bizottsága (PRC) nevű palesztin szervezetet tartják felelősnek az Eilat közelében végrehajtott, összehangolt támadásokért, amelyeket ugyanakkor nem vállalt a csoport.

Izrael a Gázai övezet elleni légi csapásokkal válaszolt az eilati merényletre. A légi csapásokban legalább tizenöten meghaltak, sokan megsebesültek. Szombat hajnalban a Hamász felmondta a fegyverszünetet, amikor csatlakozott más fegyveres szervezetekhez Gázában, amelyek rakétatámadásokat indítottak. A hírek szerint az izraeli hadsereg több tucat palesztint letartóztatott Ciszjordániában.

Csütörtök óta viszont palesztin csoportok több mint száz rakétát és gránátot lőttek ki izraeli területre. Egy ember meghalt Birsebában, több mint tizen pedig megsebesültek, Okafimban két gyerek sérült meg könnyebben a PRC által kilőtt rakéták miatt.

A határ térségében hat egyiptomi rendőr is életét vesztette csütörtökön, miközben Izrael az eilati merénylet elkövetőit üldözte. A rendőrök halálának körülményeit a különböző források eltérően írták le. A MENA egyiptomi hírügynökség szerint egy izraeli helikopterről kilőtt rakéta végzett velük, az al-Ahram című lap viszont katonai forrásokból úgy értesült, hogy Izrael felől behatoló fegyveresekkel vívott harcban estek el.

Az eset diplomáciai vitához is vezetett Izrael és Egyiptom között. Egyiptom fontolóra vette nagykövetének visszahívását, az izraeli nagykövetség előtt pedig több ezren tüntettek Kairóban, írja a BBC. Izrael sajnálatosnak nevezte a hat egyiptomi rendőr halálát. Amr Músza, az Arab Liga főtitkára, aki egyben indul ősszel az egyiptomi elnökválasztáson, elfogadhatatlannak nevezte a történteket. Szerinte Izraelnek biztosítania kellene, hogy többet ne fordulhasson elő ilyen.

A Közel-Keleti Kvartett (az ENSZ, az Egyesült Államok, az Európai Unió és Oroszország) visszafogottságra szólított fel. A huszonkét tagú Arab Liga rendkívüli ülést tartott vasárnap, amelyen megbeszélték a növekvő feszültséget, valamint elfogadtak egy Izraelt elítélő nyilatkozatot.

 

[popup][/popup]