Rakétákkal lőtték Izraelt a Gázai-övezetből péntek reggel

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Közel egy tucat rakétát lőttek ki Izraelre palesztin terroristák a
Gázai-övezetből – a támadásokban egy ember súlyosan, többen könnyebben
megsérültek. Az egyik rakéta egy iskolába csapódott be – a rakétaeső
válasz az izraeli megtorló akcióra, amelyet a csütörtöki véres eilati
merényletek felelősei ellen hajtottak végre. 

 

forrás: atv.hu

 

Egy ember súlyos, egy pedig közepes sérüléseket szenvedett, amikor több palesztin Grád rakéta csapódott be az izraeli Asdódban péntek reggel. Négy embert sokkos állapotban vittek be a kórházba.

Csütörtökön egy összehangolt terrortámadásra került sor Eilat mellett, amelyben nyolc civil vesztette életét.

Péntek hajnalban az Asdódra kilőtt lövedékek mellett további 10 másik rakétát is elindítottak, ezek Beér-Sevában, valamint az Asdód és a Gázai-övezet közötti Askelonban landoltak.

A csütörtöki támadásokat követően az izraeli légierő a Gázai-övezetben hajtott végre légitámadásokat – palesztin források szerint a Hamasz létesítményei elleni akcióban egy ember életét vesztette, többen pedig megsebesültek.

Izraeli védelmi források szerint a csütörtöki, autóbuszok elleni támadás elkövetői a Gázai-övezetből, a Sínai-félszigeten keresztül hatoltak be Izraelbe (Izrael és Egyiptom között a határ mentén csak rövid szakaszon van kerítés).

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök egy televíziós beszédben jelezte, hogy a csütörtöki hármas merénylet elkövetői és kitervelői már nincsenek az élők sorában. Az izraeli Arutz Sheva hírportál szerint a miniszterelnök a palesztin parancsnok Abu Avad Kamel a-Neiráb, a Szalah a-Din Brigádok vezetőjének csütörtök délutáni likvidálására utal. A Szalah a-Din Brigádok a Népi Ellenállási Bizottságok fegyveres szárnya. A portál úgy tudja, hogy Kamel a-Neiráb szervezte az izraeli civilek elleni csütörtöki terrortámadást. Az izraeli kormányfő televíziós beszédében hozzátette: ha bárki úgy gondolja, hogy Izrael térdet hajt a terror előtt, az nagyot téved.

Izraelben 2008 óta nem történt hasonlóan súlyos merénylet – az izraeli hadsereg több támadót lelőtt, több iszlamista pedig öngyilkos mellényben robbantotta fel magát az autóbuszok elleni támadás során. A hadsereg hozzátette, hogy az egyiptomi határőrök is lelőttek két támadót.

Terror Eilat mellett

Fegyveresek nyitottak tüzet egy izraeli buszra, amely az egyiptomi határ mellett közlekedett. A támadásban izraeli források szerint legalább huszonöt ember megsebesült, nyolcan pedig meghaltak. A támadásra az izraeli nyaralóváros, a Vörös tenger partján fekvő Eilat mellett került sor.

Az izraeli hadsereg szerint három lépcsős támadásra került sor. Ennek az első hulláma volt a busz elleni golyózápor. Ezt követően pár perccel egy izraeli katonai járőr mellett robbantottak fel egy pokolgépet a terroristák az egyiptomi határ közelében, majd aknavetőből kezdtek el tüzelni izraeli területekre. A hadsereg szerint a támadást követően a terroristák helyszínt változtattak, ahonnan egy másik gépjárműre is tüzet nyitottak – páncéltörő rakétával.

Nem sokkal a támadást követően, a miniszterelnöki hivatal szóvivője, Ofir Gendelman Twitter üzenetben közölte: izraeli kommandósok likvidálták a támadásért felelős terroristákat. Izrael és Egyiptom között nincsen teljesen kész a határkerítés, ezért több helyen vannak olyan szakaszok, ahol terroristák hatolhatnak be a Sínai-félsziget felől.

Tal Russo izraeli dandártábornok egy csütörtöki sajtótájékoztatón részletezte a merényletet: a délutáni első támadásban pokolgépes mellénybe öltözött terroristák, gránátokkal és géppuskákkal felszerelkezve támadtak a 392-es buszra. Ezt követően egy másik helyszínen egy személyautóra, majd egy másik autóbuszra is tüzet nyitottak. Ezt követően az egyik terrorista a busz mellett felrobbantotta magát, két társa pedig tűz alá vette a helyszínre érkező biztonsági egységeket.

Izrael a terrortámadásokat követően légi csapást mért a Gázai-övezetben több célpontra. Palesztin források szerint hat ember vesztette életét az izraeli bombázás következtében – a Reuters hírügynökség úgy tudja, hogy öten a Népi Ellenállási Bizottságok (NEB) nevű, a Hamasztól függetlenül működő, palesztin iszlamista fegyveres szervezet tagjai voltak.
 

[popup][/popup]