Mit művelnek a szíriai diplomaták a rezsim külföldi ellenzékével?

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Szíria világszerte hadat üzen Bassár el-Aszad elnök politikai
ellenfeleinek, arra használva fel diplomatáit, hogy nyomon kövessék és
megfélemlítsék a rezsim külföldön élő ellenzőit – írta szíriai
ellenzékiekre és amerikai hivatalos forrásokra hivatkozva szerdán a Wall
Street Journal.

 

forrás: www.stop.hu

 

A washingtoni szíriai nagykövetség munkatársai felvételeket készítenek a Damaszkusz-ellenes megmozdulások részvevőiről és azokat elküldik a hazai titkosszolgálatoknak. Az amerikai kormány szerint hitelt érdemlően bebizonyosodott – írta a lap -, hogy az Aszad-rezsim célba vette azoknak az Egyesült Államokban élő szíriaiaknak a rokonait, akik nyilvánosan tiltakoztak a rendszer brutalitása ellen. A The Wall Street Journalnek féltucatnyi szíriai származású amerikai nyilatkozta azt, hogy a hozzátartozóit kihallgatták, megfenyegették, letartóztatták, bántalmazták – vagy meg is ölték.

A szíriai diplomaták a lap szerint az arab diaszpóra körében megpróbálják “árulóknak” bélyegezni az ellenzékkel rokonszenvezőket, és igyekeznek elrettenteni őket attól, hogy együttműködjenek a “cionistákkal”.

Emád Musztafa szíriai washingtoni nagykövet “rágalomnak” és “színtiszta hazugságnak” minősítette a vádakat, amelyek ügyében a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) vizsgálatot indított. A misszióvezető, akinek megtiltották, hogy elhagyja az amerikai főváros 40 kilométeres körzetét, követelte hogy a külügyi tárca bizonyítékokkal támassza alá vádjait.

A lap szerint a szíriai diplomácia Európában és Latin-Amerikában is alkalmazza a megfélemlítés eszközét.
 

[popup][/popup]