Hoffmannék megdöbbentő érve – miért nem jó az angol

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Az nem helytálló szakmai érv, hogy túl könnyű az angol, ezért aztán a
diáknak elmegy a kedve a többi nyelv tanulásától. Épp fordítva van –
reagált Frank Tibor, az ELTE Angol-Amerikai Intézetének igazgatója arra a
kiszivárgott oktatási stratégiai tervezetre, miszerint “túl könnyű az
angol, ezért nem ezzel kellene kezdeni a nyelvtanulást”.

 

forrás: klubradio.hu

 

Az oktatási államtitkárság által elkészített stratégiatervezetről az origo.hu számolt be elsőként. A most kiszivárgott tervezet hajmeresztő javaslatokat tartalmaz: „szerencsés, ha az első idegen nyelv nem az angol, didaktikai okból.

Az angol tanulás kezdeti, nagyon gyors és látványos sikerei azt a tévképzetet kelthetik a tanulókban, hogy idegen nyelvet ilyen egyszerű tanulni”; „célszerű olyan nyelvet választani, amelynek strukturált nyelvtani rendszere egyértelműen leírható, és egyenletes megterhelést jelent a tanulása (például neolatin nyelvek)”.

Frank Tibor szerint az angol valóban látványosan kiszorítja a helyi nyelveket és egyeduralomra tesz szert, de nem azért mert valaki ezt így akarja, vagy valaki összeesküvést sző, hanem mert az dolog természetes rendje, hogy az emberek megpróbálnak egy nyelven beszélni. Ez ellen reménytelen és felesleges küzdeni.

Az egy nyelvű angol kommunikáció már világszerte elfogadott. A diákok döntő többsége pedig azért választja az angolt, mert ez érdekli őket – tette hozzá.
Másrészről azért sajnálom a soknyelvű színes Európát, és praktikus volna, ha a kisebb nyelvek fennmaradnának, nem utolsósorban a magyar nyelv védelmében, amely előbb-utóbb vesztese lehet az angol túltengésnek – húzta alá Frank Tibor.

Az már inkább elképzelhető lenne, hogy az első kötelező nyelv az angol, a második pedig egy választott, akár nem is világnyelv, mint például a román, a szlovák – tette hozzá, hiszen szomszédaink tekintetében erre is nagy szükség volna.

 

[popup][/popup]