A pesti romkocsmákról ír a BBC – ezek a kedvencek

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

A főváros hetedik kerületében megbújó romkocsmákról, Budapest gazdag
történelméről és építészeti kincseiről írt a Lonely Planet
útikönyvsorozat egyik szerzője a BBC internetes oldalán. 

 

forrás:hvg.hu

 

Budapest hetedik kerületében a második világháború előtt népes zsidó közösség élt, ma itt található a legtöbb romkocsma és hangulatos, beülős hely – írta a BBC utazási alrovata. Ahogy a szerző fogalmazott: reneszánszát éli a romkocsmázás, a Dohány utcai zsinagóga környékén és közelében számos hangulatos, egyedi hely bújik meg.

A recept közös: adott egy régi, elhagyatott, romos ház vagy pince, néhány összecsukható asztal és pár sörcsap. Ehhez jönnek a kiegészítők, zömében retrobútorok: használt, 20-30 éves fotelok, kanapék, lámpák, varrógépek, és máris adott a berlini „chill” és a müncheni sörsátrak hangulatát elegyítő romkocsma-fíling.

A legjobb helyeken hétvégén élőzene megy – zenekar vagy dj lép fel -, filmet vetítenek, esetleg egy kiállítást is meg lehet nézni, mielőtt a látogató belehuppan fröccsével vagy sörével az egyik fotelbe. Vagyis kulturális befogadótérként is üzemelnek. A szerző a felkapott helyek között említi a Szimpla kertet, a Fogasházat és a Kőleves Vendéglőt, ahol hagyományos magyar ételeket is kínálnak.

De nem minden romkocsma idilli. Március eleje óta húzódik a Tűzraktér ügye: a Terézvárosi Önkormányzat március 31-ével szerette volna kiüríttetni a független kulturális központként is jegyzett Tűzrakteret. Volt szimpátiatüntetés, egyeztetés, ötletelés, hogyan lehetne megmenteni a már-már kulthelynek számító alkotóházat. Sorsa még kérdéses, de az biztos, hogy a vendéglátást egy ideje beszüntették.
 

[popup][/popup]