Megtörné a Mazsihisz egyeduralmát a Fidesz embere

Írta: Szombat - Rovat: Hírek - lapszemle

Meg akarja szüntetni a Mazsihisz monopóliumát a zsidóság képviseletében a
Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány élére a kormány által
kinevezett fideszes Szabó György, aki a Heti Válasznak beszélt erről.

 

 

forrás:hvg.hu

 

Szabó György, a kormány által a Magyarországi Zsidó Örökség Közalapítvány (Mazsök) élére kinevezett korábbi fideszes önkormányzati képviselő a Heti Válasznak adott interjújában beszélt a közalapítvánnyal kapcsolatos terveiről. Szabó bevallottan szeretné megtörni a Mazsihisz monopóliumát, mert szerinte “idegen a zsidóságtól”, hogy egyetlen szervezet képviselje, ám tagadta, hogy politikai szempontok vezérelnék.

Szerinte a zsidóság “sokszínű pártállású közösség”, a hozzá társított baloldaliság pedig csupán az elmúlt 50-60 év következménye. Szabó elmondta, véleménye szerint “antiszemitizmus nem csak a szésőjobboldalon van”, csak a baloldal “ügyesebben ad a jogvédő látszatra”.

Arra a vádra, hogy a közalapítvány kuratóriumának élére személyében egy “fideszes pártkatona” került, Szabó kijelentette: “a politikai beállítottság és a közösséghez tartozás kérdése közül adott esetben az utóbbinak kell felülkerekednie. A Mazsök élén az ember nem a pártállását tűzi a zászlajára. Ha ugyanis a kormány – az eddigi gyakorlattal ellentétben – a zsidó vezetéstől függetlenül embert nevez ki oda, azt nyilván azért teszi, hogy a munka átlátható, világos és megbízható módon folyjék.”

Ettől függetlenül a Mazsök új vezetője nyíltan és büszkén vállalja Fidesz melletti elköteleződését, mint mondta, “ma már büszkén segíti a polgári kormány munkáját”.

Szabó a Heti Válasznak pozitívan értékelte az egyházi törvényt, mert az szerinte végre külön felekezetként jegyezte be a Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközséget, amelyről akár azt is el tudja képzelni, hogy elválik a Mazsihisztől.

A Mazsök kuratóriumában tervezett munkájával kapcsolatban Szabó azt sejtette, hogy akár elszámoltatás is szóba kerülhet az átadás-átvétel után, korábban ugyanis az Állami Számvevőszék megállapította, összeférhetetlen, hogy olyan szervezetek kapnak pénzt az alapítványtól, amelyek képviselői a kuratóriumban ülnek.
 

[popup][/popup]