Fel kell adni az egykulcsos adót

Írta: klubradio.hu - Rovat: Hírek - lapszemle

A bankoktól elvont extraprofitból finanszírozta eddig a kormány az
egykulcsos adót, amit azért vezetett be, hogy növelje a fogyasztást,
csakhogy ez nem következett be. Ezért fel kell adni az egykulcsos adót
és vissza kell térni a progresszív adótáblára – mondta Angyal József
okleveles adószakértő a Klubrádiónak.

2011. augusztus 10.

 

forrás: klubradio.hu

 

Angyal József adószakértő szerint október 1-jétől minden devizaalapú lakáshitelesnél automatikusan életbe kellene léptetni a 180 forintos árfolyamgátat, a bankok pedig a gyűjtőszámlán felhalmozott összegeket minden évben leírhatnák a bankadóból annak összegéig.

A matematikus szerint a bankadóból leghamarabb 2012-ben lehetne leírni a felhalmozott összeget, negyedévi késleltetéssel, így ez nem érintené az idei költségvetést. Angyal László úgy vélte, megoldási javaslatának elemei már részben készen vannak: a 180 forintos árfolyamrögzítésben megállapodott a kormány a bankokkal, elkezdték a gyűjtőszámlák technikai hátterét kidolgozni, a bankadó intézménye is adott – magyarázta.

Az egykulcsos adó bevezetése hibás szakértői számításon alapul. A kiszámított 308 milliárd helyett 600 milliárdba került. Először úgy gondolta a kormány, hogy a bankadóból és a válságadóból megoldható, aztán a magánnyugdíj-pénztárakból, majd a Széll-Kálmán tervből. A kormány fut a pénze után, az egykulcsos adórendszer finanszírozhatatlan, ezt fel kell adni. A devizahitelesek helyzete ugyanis tarthatatlan.

[popup][/popup]